Ethiopië belooft vrijlating alle politieke gevangenen
Foto: REUTERS

Ethiopië heeft plannen om al zijn politieke gevangenen vrij te laten en een beruchte gevangenis te sluiten. Dat moet de ‘democratische ruimte’ vergroten, zegt premier Hailemariam Desalegn.

‘Politici die vervolgd worden en diegenen die eerder veroordeeld zijn zullen hun zaak ofwel geannuleerd zien ofwel krijgen ze gratie’, zei de premier. ‘En de beruchte gevangenis die Maekelawi werd genoemd wordt gesloten en in een museum omgevormd.’

De maatregel moet een politieke dialoog op gang brengen, zegt hij. Er komt volgens hem wel een nieuwe gevangenis die aan de internationale normen zal voldoen.

De onverwachte aankondiging van de premier volgt op de recente golf van protesten in de regio Oromia en Amhara. Het protest breidde ook uit naar andere regio’s, wat tot een maandenlange noodtoestand leidde.

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt de Ethiopische regering de oppositie monddood met arrestaties en gevangenisstraffen. Hoeveel mensen er vastzitten, is niet bekend. Prominente politieke gevangenen zijn onder anderen oppositieleiders Bekele Gerba en Merara Gudina.

Bij de protesten voor meer vrijheid zijn honderden mensen omgekomen en duizenden mensen zouden gearresteerd zijn.