Goede voornemens volhouden in vijf stappen
Foto: Getty Images/iStockphoto

Het is dag drie van het nieuwe jaar. Wie goede voornemens heeft het gemaakt, zal het nu al wat moeilijker krijgen om ze vol te houden. Vijf tips.

1/ Kies voor strategische incompetentie

Als je een doel wilt bereiken, zul je zaken moeten laten vallen. Door te kiezen wat je hogere doel is en wat minder belangrijk, schaam je je minder om die niet altijd even perfect getrimde baard of die rommelige keuken.

De Amerikaanse auteur John Acuff, die een boek schreef over waarom we zo weinig projecten afwerken, legde zich erbij neer dat zijn gazon beschamend slecht onderhouden is zolang hij jonge kinderen heeft. Hij noemt het ‘strategische incompetentie’, de keuze om iets niet goed te doen.

2/ Pas je doelen aan

Door je doelen op te breken in kleinere stukjes, kun je meer zaken aanpakken en geraak je niet compleet gedemotiveerd omdat de finish onbereikbaar lijkt. In plaats van op 1 januari radicaal te veranderen, kan je beter elke maand (of misschien zelfs elke week) een nieuw, kleiner doel introduceren.

3/ Laat je perfectionisme los

Door te beseffen dat er beren op de weg zullen liggen en daar al op voorhand rekening mee te houden, ben je minder geneigd om te stoppen. Ben je op dieet, dan komt er een moment dat je met je werk op restaurant zult gaan. Als je daar vooraf al over nadenkt, sla je niet achteloos twee cocktails achterover voor je bedenkt dat die niet binnen de methode van Sandra Bekkari passen.

4/ Weet waar je je verstopt

Iedereen heeft plekken waarnaar hij verdwijnt als het lastig wordt. Dat kunnen nieuwssites zijn of sociale media. Sommige mensen beginnen hun mailbox te reorganiseren of hun potloden te scherpen als ze het niet meer weten. Alles om niet door de zure appel te moeten. Door je eigen verdwijnplekken te kennen en je er bewust van te zijn, kun je ze elimineren, en zo wat vaker echt aan de slag gaan.

5/ Bestrijd je geheime regels

Iedereen heeft bepaalde regels in zijn hoofd waarmee hij zichzelf saboteert. ‘Ik houd nooit iets vol’ kan zo’n regel zijn, net als ‘Als ik het één keer niet kan, dan zal ik het nooit kunnen’.’ Door die geheime regels tegen het licht te houden, zit je jezelf minder in de weg.