Verliezer verkiezingen Honduras geeft nog altijd niet op: protesten en symbolische eedaflegging
Salvador Nasralla kondigde zijn plannen aan op een persconferentie. Foto: REUTERS

In Honduras heeft Salvador Nasralla, de presidentskandidaat van de oppositie, een reeks van protesten aangekondigd na de omstreden verkiezingen van 26 november. “Ik kan u garanderen dat januari herinnerd zal worden”, zei de voormalige journalist.

Zaterdag roept hij zijn aanhangers onder meer op tot een grote betoging in de economische hoofdstad San Pedro Sula. Nasralla zal daarnaast op 27 januari – de dag van de officiële eedaflegging van zittend president Juan Orlando Hernández – zelf ook symbolisch de eed afleggen.

Na de stembusgang op 26 november wezen de gedeeltelijke resultaten lange tijd op een overwinning van de oppositiekandidaat, maar het resultaat boog daarna verrassend om naar een zeer lichte meerderheid voor de zittende president. De oppositie beschuldigde Hernández van verkiezingsmanipulatie, en ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) concludeerde in haar eindrapport dat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan.

Uit protest kwamen de Hondurezen wekenlang op straat. In totaal zouden daarbij meer dan dertig doden zijn gevallen.

Op 17 december riep het hoogste kiestribunaal Hernández officieel uit tot winnaar, maar de oppositie weigert de overwinning van de huidige president te aanvaarden.