Trump: “Mijn nucleaire knop is veel groter en krachtiger dan die van Kim Jong-un”
Foto: rr

Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die in zijn nieuwjaarsboodschap had gezegd dat de knop om nucleaire wapens te lanceren zich altijd op zijn bureau bevindt, via een ietwat kinderachtige Twitter-boodschap van repliek gediend. De Noord-Koreanen blijven intussen toenadering zoeken tot hun buren uit het zuiden: zo wordt de telefoonlijn tussen beide landen vandaag weer in werking gebracht.

“Kan iemand van zijn verarmde en hongerlijdende regime hem alstublieft inlichten dat ik ook een nucleaire knop heb, maar die is veel groter en veel krachtiger dan die van hem, en die van mij werkt!”, luidt de boodschap van de Amerikaanse president op Twitter.

Het Noord-Koreaanse regime reageerde nog niet op de uitspraak van Trump, maar blijft intussen wel toenadering zoeken tot Zuid-Korea. Zo gaf Kim Jong-un het bevel om de telefoonlijn tussen beide landen woensdagochtend weer in werking te brengen. Het bevel van de Geweldige Leider werd ook voorgelezen op de staatstelevisie.

De “rode telefoon” tussen noord en zuid werd in februari 2016 afgesloten door Noord-Korea, na een geschil over een fabriek in een grensdorp die door beide landen werd beheerd. Om half zeven woensdagochtend werd de telefoonlijn in Panmunjom, het bekende “vredesdorp” waar beide landen al decennialang neus aan neus staan, hersteld. Officials van beide landen checken tweemaal per dag of er boodschappen zijn: éénmaal ’s ochtends en éénmaal in de namiddag.

Trump: “Mijn nucleaire knop is veel groter en krachtiger dan die van Kim Jong-un”
De bewuste telefoonlijn aan de Zuid-Koreaanse kant Foto: EPA-EFE
Trump: “Mijn nucleaire knop is veel groter en krachtiger dan die van Kim Jong-un”
In Panmunjom staan beide landen al decennialang recht tegenover elkaar Foto: EPA-EFE

Winterspelen

In zijn nieuwjaarsboodschap van maandag zei Kim Jong-un dat hij de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea wil verbeteren voor de start van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. “De relatie tussen beide landen zit op een dieptepunt. We kunnen dit jaar voor een ommekeer zorgen in onze nationale geschiedenis”, luidde het. Seoel stelde na de uitgestoken hand van Kim dinsdag voor om op 9 januari samen te zitten met Pyongyang. De vorige gesprekken tussen de twee landen dateren van december 2015. Die draaiden uit op een mislukking.

De mogelijke toenadering schreef Trump eerder al op het conto van de bijkomende sancties die aan Noord-Korea zijn opgelegd. “De sancties en ‘andere’ drukkingsmiddelen beginnen een grote impact te hebben op Noord-Korea”, schreef hij in een tweet. “Raketman wil nu voor de eerste keer praten met Zuid-Korea. Misschien is dat goed nieuws, misschien niet, we zullen zien!”

VN-baas tevreden met heropening communicatie

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres juicht de heropening van de rechtstreekse telefoonlijn tussen de twee Korea's alvast toe. Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten. "Een dialoog tussen Noord- en Zuid-Korea is altijd een positieve ontwikkeling", luidt het.

Ook de Slovaakse minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcak, de huidige voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, verwelkomt de beslissing van Pyongyang om de zogenaamde "rode telefoon" weer te gebruiken. Na een ontmoeting met de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de VN Ja Song-nam, die er overigens op vraag van die laatste kwam, zei Lajcak blij te zijn met "de bereidheid van Noord-Korea om in dialoog te treden met Zuid-Korea".