De 5 beste films van de week
Foto: rr
De Bende van Nijvel slaat toe met ‘Tueurs’ - gelukkig is het maar cinema. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Star wars: The last jedi

Een van de beste in de reeks.


De nieuwe ‘Star wars’ komt met een diervriendelijke ondertoon, niet weinig geholpen door schattige vogelachtige beestjes die lijken op papegaaiduikers: de Porgs. Zij zetten Chewbacca voor een dilemma: kun je een Porg aan het spit draaien en verorberen terwijl zijn schattige soortgenootjes toe kijken?

naar de recensie >

 

2

Paddington 2

De beer doet het weer.


In Brexit-tijden exporteert het niet zo heel Verenigd Koninkrijk zijn knuffelbaarste held: niet Noel Gallagher, maar wel de minder ongelikte beer Paddington. Het verhaal neemt echter een donkere wending, want deze aaibare migrant met bruine huidskleur wordt valselijk van diefstal beticht en in de bajes gegooid. Gelukkig kan hij als geen ander broodjes smeren en stroop aan de baard. Deze film huldigt ongegeneerd ouderwetse, vergeten waarden als optimisme en naïviteit. Je wenst het alle kinderen toe.

naar de recensie >

 

3

Tueurs

Kogels en complotten.


Sinds ‘De zaak Alzheimer’ bouwde Vlaanderen een mooie traditie uit van misdaadthrillers die een nationaal trauma verwerken. Na pedofilie in ‘De behandeling’ en hormonenmaffia in ‘Rundskop’ vormt nu de Bende van Nijvel de achtergrond voor ‘Tueurs’, waarmee onze Franstalige landgenoten hun duit in het zakje doen. Eerherstel voor de doofpot als het nationale gerecht van België.

naar de recensie >

een interview met regisseur François Troukens >

 

4

All the money in the world

In vervoering door een ontvoering.


In de zomer van 1973 ontvoerden Italianen de kleinzoon van miljardair J. Paul Getty. De man kon toch wel wat centjes missen om zijn kleinzoon heelhuids thuis te krijgen? Dat was buiten de legendarische gierigheid en bikkelharde onderhandelingsstijl van de miljardair gerekend. Het is niet al goud wat er blinkt in Ridley Scotts misdaadfilm, waarin acteur Christopher Plummer meesterlijk ronddwaalt als de opulente bejaarde in zijn kille paleizen.

naar de recensie >

 

5

On body and soul

Romance in een slachthuis.


Liefde en dood: een eeuwenoud thema, dat in deze Hongaarse droom zo wordt gebracht dat het iets nieuws vertelt over mensen van vandaag. Regisseuse Ildikó Enyedi won de Gouden Beer in Berlijn voor dit surrealistische drama over kwetsbare mensen die de liefde vinden tussen de kadavers van een slachthuis.

interview met de regisseuse en recensie >