Zo bereidt u zich voor op stormweer
Foto: Getty Images/iStockphoto

Vannacht worden overal in Vlaanderen krachtige rukwinden verwacht. ‘De bomen zijn helemaal in beweging, grote bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en er kan grote schade aangebracht worden aan woningen’, waarschuwt het KMI. Enkele tips van verzekeraar Axa om u voor te bereiden op het stormweer.

In de nacht van dinsdag op woensdag geldt code oranje in heel Vlaanderen. Dat betekent dat er ‘heel veel wind verwacht wordt met rukwinden die nog hoger liggen’. ‘Dit zijn uitzonderlijk hoge windsnelheden en rukwinden, vooral boven land’, aldus het KMI. En dat kan voor schade zorgen aan uw woning. Neem daarom alvast deze voorzorgsmaatregelen:

  • Sluit ramen en deuren;
  • Controleer dakgoten, regenpijp, regenputjes op eventuele verstoppingen;
  • Controleer grondig of er niets los zit aan uw woning;
  • Zet zaken in kelders en ondergrondse parking van de grond indien mogelijk;
  • Parkeer uw wagen op een veilige plaats: het liefst uit de wind en niet onder een boom;
  • Laat niets rondslingeren en plaats wat kan binnenshuis (tuinmeubels, ladders, bloembakken)

Hebt u toch wateroverlast of stormschade, waardoor u de brandweer nodig hebt? Bel dan het noodnummer 1722 dat vanaf 20.00 uur geactiveerd wordt door de FOD Binnenlandse zaken. Bel alleen 112 als u of iemand in uw omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt.

Wanneer er toch sprake is van permanente schade, kunt u terugvallen op uw verzekeringsmakelaar. De waarborg ‘storm’ is verplicht opgenomen in de gewone brandverzekering, ook als deze niet als natuurramp erkend wordt. Daarin is sprake van storm als de wind topsnelheden haalt van minstens 100 km/u bij het waarnemingsstation dat zich het dichtst bij het schadegeval bevindt of als er ook schade werd veroorzaakt aan andere gebouwen met een gelijkaardige weerstand in een straal van 10 kilometer.

Uw brandverzekering dekt soms meer dan u denkt. Ook wanneer een slecht onderhouden dak van de buren schade veroorzaakt aan uw woning, komt de polis tussenbeide. De schade kan dan eventueel verhaald worden op de buur. Meestal vallen ook al dan niet gescheiden constructies onder de brandverzekering, zoals de omheining, het tuinhuis, enzovoort en zal ook de beplanting in de tuin vergoed worden na een gedekt schadegeval.

Bij stormschade aan uw voertuig is een (mini)-omnium de beste oplossing. Voor een voertuig in rust hebben de meeste verzekeraars een betalende uitbreiding voorzien. Hebt u als bestuurder lichamelijke schade opgelopen, dan kunt u uw ongevallenverzekering aanspreken.

Checklist na de storm

Tot slot geeft de verzekeraar nog een aantal tips mee die u kunnen helpen om uw stormschade zo snel mogelijk hersteld en vergoed te krijgen. ‘Hoe completer uw dossier, hoe sneller de schadeafhandeling geregeld is’, klinkt het.

Als extra stukken bij de aangifte zorgt u daarom het best zo snel mogelijk voor een inventaris van de schade, foto’s van de schade, originele facturen en garantiecertificaten van de beschadigde goederen en een offerte van de herstelling. Zodra u akkoord gaat met de vergoeding, moet die binnen de dertig dagen betaald worden.