Negen nucleaire incidenten in België in 2017
Foto: REUTERS

Vorig jaar hebben zich in België negen nucleaire onregelmatigheden voorgedaan. Dat blijkt uit de gegevens van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc).

Het gaat om een duidelijke daling in vergelijking met het jaar daarvoor, al deed zich voor het eerst sinds 2015 wel een incident voor dat niet op het laagste niveau van de internationale Ines-schaal werd ingedeeld.

Die schaal telt in totaal zeven niveaus: van een onregelmatigheid (niveau 1) tot een grootschalig ongeval zoals Fukushima (niveau 7).

Het meest ernstige voorval deed zich in juli voor met het transport van een slecht verpakte radioactieve zending, die als vracht meevloog in een passagiersvlucht tussen Caïro en Zürich en tussen Zürich en Brussel.

Verschillende passagiers - onder wie ook één Belg - liepen daarbij mogelijk een stralingsdosis op die boven de limiet ligt. Maar zonder significante gevolgen voor de gezondheid. Dat incident werd ingeschaald op niveau 2 van de Ines-schaal.

Van de acht incidenten van niveau 1, had er één betrekking op de kernreactor Doel 3. Daar werd in oktober een betondegradatie vastgesteld. Voorts waren er onder meer ook twee voorvallen bij het nucleair onderzoekscentrum SCK-CEN en één bij kernafvalbeheerder Belgoprocess.

Ter vergelijking: in 2016 deden zich in ons land vijftien verschillende nucleaire voorvallen voor, die wel allemaal van niveau 1 waren.