Jambon: ‘Wat gebeurd is in Brussel, kan echt niet door de beugel’
Foto: Geert Van de Velde

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageert op Twitter op de incidenten van de nieuwjaarsnacht in Brussel. Daar hebben jongeren hebben enkele voertuigen van de politie en de brandweer bekogeld met stenen in Sint-Jans-Molenbeek. In Anderlecht werden vier auto’s in brand gestoken, in Haren was er een poging tot brandstichting in het commissariaat en in Schaarbeek werd er vuurwerk afgestoken in de richting van de politie.

In Sint-Jans-Molenbeek was het onrustig tussen 23 en 2 uur, zegt commissaris Johan Berckmans van de politie Brussel West. Groepjes jongeren staken in de buurt van de Leopold II-laan in Molenbeek en aan het metrostation Zwarte Vijvers autobanden in brand en bekogelden vervolgens de toegesnelde politie en brandweer met stenen. Een drietal voertuigen liep lichte schade op aan de carrosserie. Aan het Weststation werd ook een auto in brand gestoken.

Een ploeg brandweermannen kreeg kort na middernacht af te rekenen met heethoofden. ‘De brandweerwagen werd bekogeld met stenen en raakte beschadigd, maar gelukkig raakten geen van onze manschappen gewond’, zegt brandweerwoordvoerder Pierre Meys.

 

 

Vier auto’s in brand

Ook in de Brusselse gemeente Anderlecht was het onrustig tussen middernacht en 2 uur. Op een parking in de Victor Olivierlaan, in de Miessestraat en in de Jaurezstraat werd in totaal in vier wagens brand gesticht. De politie verrichtte ook 25 administratieve aanhoudingen, maar die hielden geen verband met de brandstichtingen.

In Schaarbeek werd er vuurwerk afgestoken in de richting van de politie en werden ook enkele agenten bekogeld met glazen.

Poging tot brandstichting aan commissariaat

Aan het commissariaat van de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene in Haren is afgelopen nacht brandgesticht. Twee verdachten konden worden opgepakt. In totaal pakte de Brusselse politie afgelopen nacht 37 personen op. In 23 gevallen ging het om bestuurlijke aanhoudingen, voornamelijk voor openbare dronkenschap en ordeverstoring.

De brandstichting aan het commissariaat in de Verdunstraat in Haren gebeurde aan de voordeur, maar de agenten konden het vuur snel zelf blussen zodat de schade beperkt bleef. Ter plekke konden ook twee verdachten opgepakt worden.

Het was niet de enige brandstichting afgelopen nacht. Zo werden ook vier voertuigen in brand gestoken, onder meer op de Helihavenlaan, langs de Anderlechtsesteenweg en in de Vandenbrandestraat. In de Modelwijk staken vandalen op een speelpleintje dan weer enkele vuilniszakken in brand en op het Prins Leopoldplein werd straatmeubilair in brand gestoken.

Veertien arrestaties

‘In totaal hebben onze mensen veertien gerechtelijke arrestaties verricht’, zegt politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. ‘Vier personen zijn ter beschikking gesteld van het parket. Drieëntwintig mensen werden administratief aangehouden, voornamelijk voor openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde.’

Het nieuwjaarsvuurwerk op het Heizelplateau trok 45.000 toeschouwers en verliep zonder incidenten, aldus nog de politie. ‘Rond middernacht hebben we ook tijdelijk de Grote Markt afgesloten omdat die vol stond. Er waren op dat moment zo’n 10.000 mensen op het plein.’

Ook in Moeskroen wagens in brand gestoken

In de nacht van oud op nieuw is de brandweer van Moeskroen drie keer moeten uitrukken voor wagens die in brand gestoken werden. De auto’s zijn volledig vernield, zo is maandag vernomen bij de hulpdiensten.

De branden bleven in de drie gevallen beperkt tot het voertuig. De politie van de zone Moeskroen heeft een onderzoek geopend.

‘Dit kan echt niet gebeuren’

Via twitter reageer Jan Jambon op de incidenten in de hoofdstad. Hij steekt de politie- en hulpdiensten ‘die in vaak moeilijke omstandigheden lijf en leden riskeren’ een hart onder de riem. ‘Wat in Brussel vannacht gebeurde, kan echt niet door de beugel’, schrijft hij nog.