In de verschillende Europese (hoofd)steden is het nieuwe jaar feestelijk ingezet. In Londen keerde Big Ben zelfs (even) terug om 2018 te verwelkomen.

Ondanks de slechte weersomstandigheden woonden aan het Atomium in Brussel volgens de Brusselse politie 45.000 feestvierders het vuurwerk bij. Het was de eerste keer dat het traditionele vuurwerk met nieuwjaar op die plek plaatsvond. Andere jaren gebeurde dat in het stadscentrum. Er is geen weet van incidenten.

Een recordaantal van 97.000 toeschouwers hebben zondagnacht de barre weersomstandigheden getrotseerd voor het nieuwjaarsvuurwerk in Antwerpen. Dat is een record, ondanks de slechte weersomstandigheden, tweette de stad.

 

 

Net als in Brussel dreigde felle wind een domper te worden op de feestvreugde, maar uiteindelijk kon ook in Antwerpen het vuurwerk doorgaan. Er is geen melding van serieuze incidenten bij de feestelijkheden in de Scheldestad.

Ook in andere steden in ons land was er zondagnacht vuurwerk te zien, zoals in Gent, Hasselt en Luik. In onder meer Oostende, Brugge en Mechelen werd het vuurwerk afgelast.

Frankrijk en Duitsland

In Parijs waren enkele honderdduizenden toeschouwers verwacht voor het vuurwerk aan de Arc de Triomphe. Op beelden van tv-zender BFMTV was alvast een grote mensenmassa te zien op de Champs-Élysées. Net zoals in Brussel het geval was, waren er strenge veiligheidsmaatregelen van kracht.

Europa verwelkomt 2018
De overvolle Champs-Élysées. Foto: AFP

Een gelijkaardig verhaal in Berlijn: ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen verzamelden daar tienduizenden feestvierders op de laan achter de Brandenburger Tor voor het traditionele vuurwerk. Het openluchtfeest aan de Brandenburger Tor wordt beschouwd als het grootste van Duitsland.

Tijdens de nieuwjaarsviering bij de Brandenburgse Poort in Berlijn zijn ‘geïsoleerde gevallen van seksuele agressie’ gemeld. Er werden verdachten opgepakt. Dat meldt de politie van Berlijn op microblogsite Twitter, zonder meer details te verschaffen. Ook een politiewoordvoerder die door het Duitse persagentschap dpa werd gecontacteerd, zei niet over hoeveel gevallen het gaat.

In Berlijn werd voor het eerst een ‘veiligheidszone’ voor vrouwen ingericht. In de zone, beheerd door vrijwilligers van het Rode Kruis, konden vrouwen terecht die mogelijk slachtoffer werden van seksueel geweld of zich onveilig voelden. Mannen waren er niet welkom.

Twee jaar geleden werden tijdens nieuwjaarsvieringen in Keulen tientallen vrouwen het slachtoffer van seksuele agressie. Er werd toen met een beschuldigende vinger gewezen naar groepen migranten.

Big Ben keert (even) terug

En met twaalf klokslagen van de Big Ben is ook in het centrum van Londen afgeteld tot het nieuwe jaar. De beroemde klokkentoren aan het Britse parlement, die sinds augustus gerestaureerd wordt, vier jaar lang, werd tijdelijk weer in dienst genomen voor Kerstmis en nieuwjaar.

De organisatoren verkochten 100.000 tickets voor het vuurwerk dat op de klokslagen volgde, en 12 minuten duurde. Tienduizenden anderen verzamelden op het nabijgelegen Trafalgar Square en op andere plaatsen in Londen.

Europa verwelkomt 2018
In stellingen, maar daarom niet minder feestelijk: de Big Ben in Londen. Foto: AP

De antiterreurpolitie had feestvierders gevraagd om waakzaam te blijven bij de festiviteiten in Britse steden. De Londense politie waarschuwde dat er extra veiligheidsmaatregelen werden genomen na de verschillende terreurdaden die Groot-Brittannië hebben getroffen.