‘Black’ bovenaan ‘De Tijdloze’, ‘Toto’ hoogste nieuwkomer
Pearl Jam-zanger Eddie Vedder. Foto: EPA

‘Black’ van Pearl Jam staat voor het derde jaar op rij op nummer 1 in ‘De Tijdloze’, de top 100 met de beste nummers aller tijden van de Studio Brussel-luisteraars. ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen werd dan weer uitgeroepen tot de ultieme klassieker bij de ‘1000 Klassiekers’ op Radio 2.

‘Black’ van Pearl Jam staat voor het derde jaar op rij op nummer 1 in ‘De Tijdloze’, de top 100 met de beste nummers aller tijden van de Studio Brussel-luisteraars. ‘Mia’ van Gorky eindigt op 2, ‘Smells like Teen Spirit’ van Nirvana op 3.

De hoogste nieuwkomer in de lijst is Toto met ‘Africa’ op nummer 37. Op de sociale media werd de afgelopen weken druk campagne gevoerd voor dat nummer. Metallica, Radiohead en Arctic Monkeys komen het vaakst voor in de lijst, met vier noteringen. De sterkste stijger is Linkin Park, waarvan zanger Chester Bennington overleed in juli 2017, met ‘In the End’. Het nummer stijgt van 72 naar 17.

‘1000 Klassiekers’

De luisteraars van Radio 2 hebben dan weer opnieuw ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen uitgeroepen tot de ultieme klassieker. Voor de zevende keer in elf edities van de ‘1000 Klassiekers’ stond de Engelse rockgroep op het hoogste trapje.

Het podium werd vervolledigd door ‘Child in Time’ van Deep Purple en ‘You’re the first, the last, my everything’ van Barry White.

De lijst bevat klassiekers uit acht decennia, maar wordt gedomineerd door de jaren zeventig en tachtig. Zij leveren meer dan de helft van de 1.000 klassiekers. De lijst bevatte ook 165 Vlaamse producties, waarvan Will Tura’s ‘Eenzaam zonder jou’ het hoogst noteerde, op 13.

De populairste artiesten waren deze editie The Beatles (13 noteringen), Elvis Presley (12), Queen (12), ABBA (10), Will Tura (10), Clouseau (8) en U2 (8).