Carles Puigdemont ‘eist’ herstel in ambt van zijn regering
Carles Puigdemont Foto: AFP

De Catalaanse separatist Carles Puigdemont heeft zaterdag, in zijn nieuwjaarswensen voor het Catalaanse ‘volk’, politieke onderhandelingen geëist en het herstel in ambt van zijn regering door Madrid.

Na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Catalaanse regering op 27 oktober werd die regering afgezet.

‘Als president eis ik dat de Spaanse regering en zij die die steunen (...) iedereen in hun ambt herstellen die ze hebben afgezet zonder toelating van de Catalanen’, zegt Puigdemont, in een toespraak die in Brussel werd opgenomen. Hij vraagt Madrid ook om ‘politieke onderhandelingen’.

In de boodschap, die zeven minuten duurt, zegt Puigdemont dat de Catalanen ‘een democratisch matuur volk zijn, die het recht hebben om een republiek van vrije mannen en vrouwen te vormen’. Puigdemont zei niet of hij opnieuw een poging zal doen om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen.

Puigdemont, die zichzelf de ‘legitieme’ leider van Catalonië noemt, vluchtte naar België kort voor zijn inverdenkingstelling voor rebellie en oproer, vanwege de eenzijdige poging tot afscheiding van 27 oktober. Indien hij nu terug zou keren naar Spanje, zal hij worden opgepakt.

Verkiezingen

De lijst van Puigdemont won bij de regionale verkiezing van 21 december de meeste stemmen van de separatisten. Zijn aanhangers bestuderen nu de mogelijkheid dat de in België vertoevende politicus de Catalaanse regering ‘vanop afstand’ leidt.

De Spaanse premier Mariano Rajoy vindt het ‘absurd’ dat de Puigdemont Catalonië wil regeren vanuit België.

Rajoy behaalde het slechtste resultaat ooit in Catalonië. In twee jaar tijd verschrompelde zijn partij van 11 naar 3 zetels.