In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zondag opnieuw mensen op straat gekomen. Er vielen eerder al zeker twee doden. President Hassan toont zich solidair met de demonstranten, maar verwerpt tegelijkertijd de gewelddadige rellen.

Zondag is er in Iran voor de vierde dag op rij geprotesteerd. In het centrum van de Iraanse hoofdstad Teheran is zondagmiddag opnieuw een tweehonderdtal betogers bijeen. Dat bevestigde het nieuwsagentschap Fars, dat bij het regime aanleunt. In eerste instantie verliep dat protest vreedzaam, maar de politie zou uiteindelijk toch het waterkanon ingezet hebben en de demonstranten hebben opgepakt.

Op sociale media werd ook gewag gemaakt van nieuwe betogingen in andere steden, maar daar is voorlopig geen officiële bevestiging over. De betogers protesteren tegen de slechte economische omstandigheden in het land, maar in sommige gevallen ook tegen de regering van president Hassan Rohani en zelfs tegen de religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei. 

Rohani reageerde zondagavond voor het eerst. 'Wij zijn een vrij land en daarin hebben de mensen recht op vrije meningsuiting. Het is ook de taak van de regering om naar de vragen van de mensen te luisteren en de problemen op te lossen.' Tegelijkertijd waarschuwde de president wel voor geweld en rellen. 'Dit alles moet in een gerechtelijk en vreedzaam kader gebeuren. Geweld brengt de veiligheid van het land en van het volk in gevaar.'

Twee doden, 200 betogers opgepakt

Zaterdag werden zo'n 200 manifestanten opgepakt in de hoofdstad, bevestigde de vice-prefect van de stad, Ali Asghar Nasserbakht, zondag aan persagentschap Ilna. 'De personen zijn ter beschikking gesteld van het gerecht (..), verschillende opgepakte studenten zijn wel alweer vrijgelaten en zijn terug bij hun familie', aldus de vice-prefect, die stelde dat er tussen de opgepakte betogers '40 leiders van illegale groeperingen' zaten. 

Sinds donderdag wordt in verschillende Iraanse steden betoogd voor en tegen het regime. Daarbij vielen al twee doden. Zaterdag liep een betoging van voornamelijk studenten in Teheran uit de hand.

Amerikaanse steun

De Iraanse dissidenten krijgen alvast verbale steun van de Verenigde Staten. President Donald Trump heeft zijn waarschuwing aan het adres van de Iraanse leiders zaterdag nog eens herhaald. Hij deed dat, zoals zo vaak, via Twitter. Hij herhaalde grotendeels zijn speech die hij op 19 september in de Algemene Vergadering van de VN gaf.