Meer dan 200 mensen zijn zaterdagmiddag samengekomen aan het Brusselse Centraal Station om staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een ‘bevel om de regering te verlaten’ te geven.

Met het symbolische document willen de betogers duidelijk maken dat de N-VA-staatssecretaris wat hen betreft ontslag moet nemen. ‘Hij heeft de regering en het parlement voorgelogen’, klinkt het bij de betogers. ‘Hij kan niet zomaar blijven zitten.’

Nog een betoging op 13 januari

De betoging is er gekomen nadat enkele dagen eerder enkele sympathisanten van de N-VA-politicus opriepen tot een spontane steunbetoging, waarvoor uiteindelijk slechts een tiental personen opdaagden.

‘Zoals jullie zien, zijn wij met heel wat meer en bij de volgende betoging op 13 januari zullen we met nog veel meer zijn’, klinkt het bij de betogers. ‘Deze staatssecretaris moet opstappen, hij is zijn post onwaardig.’

Soedanees

Francken ligt al ruim een week onder vuur, na getuigenissen van uitgewezen Soedanezen die bij aankomst in eigen land gefolterd werden. Bovendien bleek de staatssecretaris vorige week in het parlement niet de waarheid te hebben verteld over de uitwijzingen naar Soedan.

Volgens Francken stonden er geen uitwijzingen meer gepland, maar dat was wel het geval: er werd één uitwijzing geschrapt.

‘Paard met twee gebroken benen’

‘Theo Francken is zoals een paard met twee gebroken benen dat nog steeds denkt dat het de wedstrijd kan uitlopen’, zegt Serge van de Coordination des Sans-Papiers, initiatiefnemer voor de betoging. ‘Hij heeft de regering en het parlement voorgelogen. In elk privébedrijf was hij al lang aan de deur gezet.’

De betogers nemen echter niet alleen de recente incidenten op de korrel, maar ook de ruimere asielpolitiek van de staatssecretaris. ‘Dit is een politiek die een rechtsstaat, een democratie in het hart van Europa onwaardig is’, zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme, de Franstalige Mensenrechtenliga.

Weyts neemt het op voor Francken

Vlak voor de betoging nam Vlaams minister van Mobiliteit en partijgenoot Ben Weyts het op voor Francken. 'Ik denk dat hij recht in zijn schoenen staat en te goeder trouw heeft gehandeld', zei de minister aan Radio 1. Het feit dat CD&V-kopstuk Wouter Beke de staatssecretaris voor Asiel en Migratie onder vuur nam zonder expliciet aan te dringen op een ontslag - 'Als je geloofwaardigheid wordt aangetast, moet je zelf conclusies trekken. Francken moet zijn eigen rekening maken' - is volgens Weyts geen reden tot twijfel. 

'Als die betrouwbaarheid werkelijk het probleem is, dan zie ik geen probleem', aldus Weyts. 'Vraag het aan de mensen rond u. Ik denk dat de meeste Vlamingen alle vertrouwen hebben in het beleid van Theo Francken.'