Hotel plots extreem duur tijdens WK Voetbal? Dat is voer voor ‘de zwarte lijst’
Foto: rr
De prijzen voor een overnachting in hotels die dicht bij de Russische stadions voor het WK Voetbal 2018 liggen, rijzen de pan uit. Een kamer die nu 100 euro kost, kost volgende zomer liefst 2.500 euro. 'Wij hebben onmiddellijk ingegrepen', reageert de Russische overheidsdienst voor toerisme.

Het was een bizarre vaststelling van enkele voetbalfans die tijdens het WK naar Rusland wilden afzakken: verschillende hotels zijn tijdens de periode van het voetbalfestijn plots onbetaalbaar geworden. In de Russische exclave Kaliningrad, waar de Rode Duivels tegen Engeland zullen spelen, moeten toeristen voor hotels met sterren tot 24 keer zoveel betalen

'Het is een kwestie van vraag en aanbod', klonk het bij de hoteleigenaars. Maar daar denkt de Russische overheidsdienst voor toerisme anders over. 'Wij hebben vastgesteld dat onder meer in Saransk en Volgograd de prijzen voor een overnachting tijdens het WK tot 40 keer zo duur zijn geworden', klonk het vrijdag aan de Russische krant Izvestija. 'Dat kunnen wij niet toestaan en daarom hebben wij onmiddellijk maatregelen genomen.'

Sancties 

Die maatregelen vallen niet te onderschatten. Ten eerste plaatst de overheidsdienst alle hotels die betrapt worden op 'financiële wanpraktijken' op een zwarte lijst, die begin 2018 gepubliceerd zal worden en online zal worden geplaatst. Ten tweede krijgen hotels die betrapt worden een boete opgelegd. Hoe meer het hotel de prijs in de hoogte had gejaagd, hoe groter de boete. Tot slot zullen de betrapte hotels de komende jaren nauwlettend in de gaten worden gehouden om extreme prijsfluctuaties te vermijden. 

Voorlopig zijn er geen problemen gemeld bij hotels of hostels zonder sterren. Al raden Europese reisorganisatoren af om zulke hotels te boeken omwille van het gebrek aan hygiëne en basisvoorzieningen.