Burgemeester Vorst ontkent dat shoppende agenten niet tussenkwamen bij overval
Eerder deze week kwamen twee andere agenten in opspraak die in uniform winkelden in het Brusselse winkelcentrum Docks Foto: Facebook

Heeft de voorbereiding van een politiequiz een interventie in het gedrang gebracht? Dat is de vraag in een disciplinair onderzoek naar drie agenten uit de politie­zone Brussel-Zuid.

Op 4 maart 2017 werden twee agenten door een overste naar het Westland Shopping Center gestuurd. Naar verluidt om prijzen voor een quiz te kopen, die kort daarop georganiseerd werd door de zone. Net op dat ­moment vond even verderop een hold-up plaats op een merkkledingwinkel. De agenten werden opgeroepen, maar stonden nog pralines te kopen.

Volgens oppositiepartij DéFi is het voorval een schande. ‘Dat de veiligheid van burgers op het spel wordt gezet voor zoiets, is ontoelaatbaar’, klinkt het. Onderzoek moet nu uitwijzen of de agenten hadden kunnen ingrijpen tijdens de interventie.

De burgemeester van Vorst ontkent het voorval in elk geval. 'Ten eerste gaat het om een ploeg van de hondenbrigade, die voor dergelijke feiten nooit de eersten zijn die tussenkomen', zegt de burgemeester. 'Bovendien klopt het gewoon niet dat die agenten op het moment van de overval in het winkelcentrum waren. Toen de oproep voor de overval binnenliep, waren zij aanwezig in het hoofdcommissariaat in Anderlecht. Ze zijn zich beginnen klaarmaken maar nog voor ze konden vertrekken, werd de noodoproep al ingetrokken omdat de situatie onder controle was.'

Eerder deze week kwamen twee andere agenten in opspraak die in uniform winkelden in het Brusselse winkelcentrum Docks.