Architect draait heilige berg ondersteboven
Shigeru Ban: ‘Met de berg concurreren, is onmogelijk Foto: designboom
Wie kon het mysterie van de berg Fuji beter begrijpen dan de Japanse architect Shigeru Ban? Zijn bezoekerscentrum ging net open.

De berg Fuji, op het Japanse eiland Honshu, is een symbolische plek. Met zijn 3.776 meter is hij niet alleen de hoogste berg van ­Japan, maar ook een vulkaan. Weliswaar eentje die al sinds 1709 ingedut is.

Volgens de religie heeft een shintogodheid de krater uitverkoren tot zijn residentie. Al eeuwen is er een pelgrimsroute naar de top van de berg. Het summum is de top te bereiken als de zon opkomt.

Voor het overige is het een uitverkoren stopplaats voor toeristen. Om al die redenen kreeg de Fujiyama in 2013 het statuut van Unesco Werelderfgoed.

Meteen het jaar daarop besloot Japan dat statuut te bekronen. Het land schreef een architectuurwedstrijd uit voor een ambitieus bezoekerscentrum.

Al in 2014 werd de Japanse ­architect en Pritzker-winnaar Shigeru Ban gekozen uit de 238 inzendingen. Hij deed namelijk iets waar geen enkel ander bureau aan gedacht had.

‘Iedereen had in zijn ontwerp een dak dat op de berg leek’, zei hij deze week bij de opening. ‘Frontaal met de berg concurreren, is onmogelijk. Daarom heb ik net het omgekeerde gedaan.’ Centraal staat een omgekeerde kegel. Die is bekleed met een vlechtwerk van houten latten.

Het centrum van 4.300 vierkante meter (bij aanvang begroot op 18 miljoen euro) is met een jaar vertraging in gebruik genomen. Rond het gebouw ligt een waterpartij die de berg weerspiegelt.

In het gebouw biedt de hal een panoramisch zicht op het landschap. Via een spiraalvormige ­helling van 193 meter klimt de bezoeker naar een uitkijktoren op de vijfde verdieping. Tijdens dat parcours krijgt hij steeds wisselende zichten op de berg. Helemaal bovenaan wordt hij beloond met een picture window, dat een kader vormt rond de berg.