Jaaroverzicht 2017

Dit zijn de strafste video's van het jaar

31 december 2017dS Video

Van springen in een vliegend vliegtuig tot het spelen van een aartsmoeilijk pianoconcerto. In 2017 werden veel straffe stoten uitgehaald. Dit zijn volgens ons de allerstrafste van dit jaar.

2 uur 19 minuten en 14 seconden. Nog nooit ging iemand zo snel de beroemde rotswand 'El Capitán' in Yosemite National Park op. Brad Gobright en Jim Reynolds hebben zo het 'onbreekbaar' geachte record uit 2012 gebroken. En dat levert indrukwekkende beelden op.

Eind november slagen twee Franse stuntmannen erin in een vliegend vliegtuig te landen met een wingsuit aan. En dat vanop vier kilometer hoogte. Een ongelofelijke stunt.

Begin april strijden in Zwitserland tientallen skiërs en snowboarders om de titel van wereldkampioen freeride. Dat deden ze in de bergen van het Zwitserse Verbier. De bedoeling is vrij simpel: om ter spectaculairst proberen ze de berg af te gaan.

Het hoeven niet altijd letterlijk halsbrekende toeren te zijn. Tv-presentator Thomas Vanderveken legde zich een jaar toe op het spelen van een aartsmoeilijk pianoconcerto. En met succes: Vanderveken bouwt een feestje in de Gentse Bijloke.

Astana-renner Vittorio Brumotti doet het wel vaker: halsbrekende toeren uithalen met zijn fiets. Begin augustus waagt de Italiaan zich aan de kliffen van de majestueuze Grand Canyon. Het resultaat is op zijn minst ijzingwekkend te noemen.

Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks de wereldberoemde brug van Mostar in Bosnië en Herzegovina. Maar eind juli maken ze even plaats : 41 waaghalzen nemen het tegen elkaar op in de Red Bull Cliff World Series. En die bezoeken de brug op een niet zo normale manier.

In de Amerikaanse staat Utah vindt eind oktober de 12e editie van de Red Bull Rampage plaats. Mountainbiker Kyle Strait is één van de 20 deelnemers. Met een GoPro-camera op zijn helm maakt hij deze straffe beelden van zijn afdaling van een quasi verticale klif.
 

Meer dan 250 kitesurfers houden eind mei een race van zo'n 140 kilometer aan de Middellandse Zee. Dat levert - behalve een winnaar - adembenemende beelden op.

Begin oktober vindt op het Griekse Santorini een belangrijke internationale freerunnerwedstrijd plaats. Ruim tweeduizend kijklustigen zien er hoe 18 waaghalzen zich van de beroemde Griekse daken stortten. En dat met deze spectaculaire beelden tot gevolg.