Jaaroverzicht 2017

Dit zijn de mooiste natuurbeelden van het jaar

30 december 2017dS Video

Van kolkende lava tot ijs in de vorm van een drakenhuid. Het afgelopen jaar bekeek u massaal de mooie dronebeelden en timelapsen van onze planeet. Wij zetten de mooiste beelden nog eens op een rijtje.

Vier jaar lang zat Californië in de houdgreep van een aanhoudende droogte. Extreme temperaturen en weinig neerslag lieten de staat bijna uitdrogen. Na een hevige winter, met opvallend veel neerslag, bloeit Californië weer helemaal open. Dat bewijzen deze straffe beelden van fotograaf Justin Sullivan.

Een drone, een goede camera en wat geluk met het weer. Meer had de Amerikaanse Chris Newman niet nodig om deze knappe ode aan de Schotse Highlands te maken. Het werd één van onze meest gedeelde video's op sociale media.

In juli doken plots prachtige dronebeelden op van hartje Italië. Een fotograaf maakte er eind mei knappe beelden van Toscane.

Het is mooi en het was al tien jaar geleden dat het nog eens werd waargenomen: drakenhuidijs. Bevroren water in de vorm van schubben.

De lente begint steeds vroeger en de poolkappen worden alsmaar kleiner. Dat blijkt uit deze indrukwekkende timelapse die de Nasa vrijgegeven heeft. De satellietbeelden tonen twintig jaar van leven op land en op zee, en de impact van de klimaatopwarming.

De Etna, de Agung, de Kilauea, de Ecuadoriaanse Reventador,... Ook in 2017 waren heel wat vulkanen bijzonder actief. In april wisten enkele Britse onderzoekers voor het eerst de vulkaanuitbarsting van de Volcán del Fuego, de Vuurvulkaan, in Guatemala vast te leggen. Adembenemend.

Filmmaker Le The Tang trok met zijn drone naar dertig verschillende locaties in het prachtige Vietnam. Hij maakte er deze wonderbaarlijke ode aan het land van.

Het begin van de herfst is een uitstekende periode om het poollicht waar te nemen. Dat bewijzen deze knappe beelden uit het Finse Lapland.