Lierse Grote Markt voorlopig beschermd
Het rococo-stadhuis. Foto: cvr
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft de Grote Markt en delen van de Vismarkt en het Felix Timmermansplein in Lier voorlopig beschermd.

‘De Grote Markt in Lier is een uniek voorbeeld van verschillende bouwstijlen die samensmelten tot een harmonisch en pittoresk stadsbeeld. Door de Grote Markt en omgeving voorlopig te beschermen als stadsgezicht, verzekeren we het voortbestaan van deze erfgoedparel in al zijn glorie’, stelt minister-president Geert Bourgeois. 

Schepen van Erfgoed Rik Verwaest (N-VA) is in zijn nopjes met de beslissing van zijn partijgenoot. ‘Onze Grote Markt is uniek erfgoed, bewonderd door Lierenaars en toeristen. Helaas toonde men in het verleden soms weinig respect door haar te laten ontsieren door moderne nieuwbouw of neonreclame. Door de bescherming van de Markt als stadsgezicht wordt dat onmogelijk.’

Goed nieuws voor eigenaars

Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) wijst erop dat een bescherming ook voor de eigenaars goed nieuws is. ‘Zij kunnen van Vlaanderen erfgoedpremies tot 40 procent krijgen om hun pand op te waarderen. Bovendien is op vraag van de stad uitdrukkelijk opgenomen dat de Grote Markt een winkel- en horecagebied is. De bescherming zal daar niets aan veranderen.’

Na de voorlopige bescherming organiseert het stadsbestuur van Lier een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken. Vlaanderen en de stad zullen de betrokkenen daarover informeren. Binnen negen maanden beslist minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Aan flarden geschoten

De Grote Markt van Lier vormde sinds het begin van de dertiende eeuw het hart van de stad, die tijdens de late middeleeuwen een grote expansie kende dankzij de bloeiende Brabantse lakenindustrie. In de herfst van 1914 schoot het Duitse leger de Grote Markt brutaal aan flarden. 

Al tijdens de oorlog werden initiatieven genomen voor de wederopbouw. De meeste vernielde woningen werden echter individueel heropgebouwd tijdens de eerste helft van de jaren twintig.