De 6 beste films van de week
Foto: rr
Meer verwondering, sire? Wat dacht u van liefde in een slachthuis (On body and soul) en de film waarin Kevin Spacey eerst wel en plots niet meer in zit (All the money in the world)? De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys
1

Star wars: The last jedi

Een van de beste in de reeks.


De nieuwe ‘Star wars’ komt met een diervriendelijke ondertoon, niet wei-nig geholpen door schattige vogelachtige beestjes die lijken op papegaaidui-kers: de Porgs. Zij zetten Chewbacca voor een dilemma: kun je een Porg aan het spit draaien en verorberen terwijl zijn schattige soortgenootjes toe-kijken?

naar de recensie >

 

2

‘The woman who left’

Slow cinema, lange uitwerking.


De Filipijnse filmmaker Lav Diaz is niet te beroerd om de kijker een tiental uur te gijzelen. ‘The woman who left’ kreeg hij echter in iets minder dan vier uur verteld en is dus de ideale instap in zijn werk. De film won de Gouden Leeuw in Venetië al twee edities geleden, maar enkele dappere cinema’s pikten de film toch op voor enkele vertoningen.

naar de recensie >

 

3

Suburbicon

Moeras in de voorstad.


George Clooney stofte een oud scenario van zijn maatjes Joel en Ethan Coen af en belde even naar Matt Damon, Julianne Moore en Oscar Isaac. ‘Een Coeneske rollercoaster van onverwachte ontwikkelingen’, schreef recensent steven De Foer.

naar de recensie >

 

4

Paddington 2

De beer doet het weer.


In Brexit-tijden exporteert het niet zo heel Verenigd Koninkrijk zijn knuffelbaarste held: niet Noel Gallagher, maar wel de minder ongelikte beer Paddington. Het verhaal neemt echter een donkere wending, want deze aaibare migrant met bruine huidskleur wordt valselijk van diefstal beticht en in de bajes gegooid. Gelukkig kan hij als geen ander broodjes smeren en stroop aan de baard. Deze film huldigt ongegeneerd ouderwetse, vergeten waarden als optimisme en naïviteit. Je wenst het alle kinderen toe.

naar de recensie >

 

5

All the money in the world

In vervoering door een ontvoering.


In de zomer van 1973 ontvoerden Italianen de kleinzoon van miljardair J. Paul Getty. De man kon toch wel wat centjes missen om zijn kleinzoon heelhuids thuis te krijgen? Dat was buiten de legendarische gierigheid en bikkelharde onderhandelingsstijl van de miljardair gerekend. Het is niet al goud wat er blinkt in Ridley Scotts misdaadfilm, waarin acteur Christopher Plummer meesterlijk ronddwaalt als de opulente bejaarde in zijn kille palei-zen.

naar de recensie >

 

6

On body and soul

Romance in een slachthuis.


Liefde en dood: een eeuwenoud thema, dat in deze Hongaarse droom zo wordt gebracht dat het iets nieuws vertelt over mensen van vandaag. Regis-seuse Ildikó Enyedi won de Gouden Beer in Berlijn voor dit surrealistische drama over kwetsbare mensen die de liefde vinden tussen de kadavers van een slachthuis.

interview met de regisseuse en recensie >