Registratierechten naar 7 procent voor gezinswoningen
Foto: Fred Debrock

De Vlaamse regering hertekent de registratierechten - de belasting bij aankoop van een huis - grondig. Klein en groot beschrijf verdwijnen. Het nieuwe tarief wordt zeven procent voor een gezinswoning, behalve voor kleine huizen.

Voor kleine huizen (verkoopprijs onder de 200.000 euro) komt er een vrijstelling van 80.000 euro. Op de eerste schijf van 80.000 euro betaal je dus geen registratierechten. Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand mag de verkoopprijs 220.000 euro zijn om van de korting te genieten.

Om het tarief van 7 procent te kunnen gebruiken, moet het om de enige woning gaan, en moet je er binnen de twee jaar in wonen. Voor elke andere woning of ander vastgoed betaal je wel tien procent.

Wie binnen de vijf jaar na aankoop een woning grondig renoveert (verwarming, koeling, luchtcirculatie wordt vervangen, én 75% van de buitenschil wordt geïsoleerd), betaalt maar zes procent registratierechten. 

Nog voor de zomer moet het nieuwe systeem van kracht zijn.

Instrumentendecreet

Samen met de hervorming van de registratierechten besliste de Vlaamse regering om ook mensen beter te vergoeden als hun grond van bestemming wijzigt. Bijvoorbeeld: als bouwgrond bosgrond wordt. Vroeger werden eigenaars voor 80 procent van de aankoopprijs vergoed, nu wordt dat 100 procent van de reële verkoopwaarde. 

Een andere mogelijkheid die de overheid creëert:  eigenaars van een grond waar best niet op gebouwd wordt (op het platteland, bijvoorbeeld), in ruil ontwikkelingsrechten geven op een andere, beter geschikte grond (dichter bij de stad).