Spaans Hooggerechtshof breidt onderzoek naar rebellie uit
Artur Mas, ex-president van Catalonië. Foto: AFP

Het gerechtelijk onderzoek naar rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing breidt uit naar onder meer de Catalaanse ex-president Artur Mas, de nummer 2 van de separatistische partij ERC, Marta Rovira, en de voormalige woordvoerster van de partij CUP in het parlement, Anna Gabrie. Dat heeft de rechter van het Spaanse Hooggerechtshof Pablo Llarena beslist, zo melden de Spaanse media.

Ook Marta Pascal, de coördinatrice van PDeCAT, de ex-fractievoorzitter van CUP in het parlement Mireia Boya en de voorzitter van de Asociación de Municipios por la Independencia worden vervolgd.

Volgen de Spaanse media wordt de drie rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing ten laste gelegd, persbureau AFP meldt dan weer dat de rechter nog moet beslissen welke klachten te weerhouden.

De zes behoorden volgens El País tot het ‘strategisch comité’ waarvan melding werd gemaakt in de documenten die in beslag werden genomen. Dat comité moest zich buigen over het onafhankelijkheidsproces van Catalonië.

In totaal worden nu al 28 mensen vervolgd voor hun rol in de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. Onder hen bevinden zich de 14 afgezette leden van de regering van Carles Puigdemont en twee leiders van separatistische bewegingen, Jordi Sanchez en Jordi Cuixart. Die laatsten zitten in cel, samen met ex-regeringsleden Oriol Junqueras en Joaquim Forn.

Bij de verkiezingen van donderdag in Catalonië werden drie van de vier opgesloten leiders verkozen, net als ex-premier Carles Puigdemont die momenteel in België verblijft, en Marta Rovira.