Bevestigd: Phoebe Philo vertrekt bij Céline
Er breekt in 2018 een nieuw tijdperk aan voor Céline Foto: Catwalkpictures

Céline neemt in 2018 afscheid van zijn creatief directeur. Phoebe Philo levert in maart haar laatste collectie voor het Franse modehuis af.

De toonaangevende modewebsite Business of Fashion had half oktober al gemeld dat Céline op zoek was naar een opvolger voor Phoebe Philo, die na tien jaar klaar was voor een nieuw hoofdstuk. Nu wordt het vertrek van de Britse ontwerpster ook bevestigd. Ze zal in maart haar laatste collectie voor Céline voorstellen in Parijs.

‘Werken voor Céline was een uitzonderlijke ervaring. Ik ben enorm dankbaar om met zo’n ongelooflijk getalenteerd en toegewijd team te kunnen werken, ik wil iedereen bedanken die onderweg deel heeft uitgemaakt van de samenwerkingen en gesprekken. Het was fantastisch’, luidt de afscheidsspeech van de ontwerpster.

‘Wat Phoebe de laatste tien jaar heeft neergezet, is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Céline’, luidt de mededeling van LVMH-topman Bernard Arnault, eigenaar van het modehuis. Haar opvolger zal in de komende maanden worden voorgesteld. Philo zelf gaat in de nabije toekomst niet aan de slag voor een ander modelabel, klinkt het nog.

Hoewel de 44-jarige moeder van drie nooit de schijnwerpers opzocht zoals veel van haar collega’s, wordt Philo wel vaak genoemd als invloedrijke naam in de modewereld. Ze pakte seizoen na seizoen een groot publiek in met haar luxueuze, ingetogen vrouwenmode.

Philo debuteerde na haar studies aan Central Saint Martins aan de zijde van haar vriendin Stella McCartney, toenmalig creatief directeur bij Chloé. Toen McCartney haar eigen label lanceerde in 2001, nam Philo de teugels over bij Chloé, om zeven jaar later de overstap te maken naar Céline.