Waarom je beter geen dure kaas gebruikt voor fondue
Foto: Getty Images/iStockphoto

Wie dure kaas gebruikt voor zijn fondue, trapt op Franse tenen. Zo mocht ook de Britse journalist Ben McPartland ondervinden. ‘De klant heeft blijkbaar niet altijd gelijk.’

McPartland woont al een paar jaar in Parijs, als correspondent voor The Local. Hij is intussen goed bekend met de Franse kazen en weet exact welke hij in zijn kaasfondue wil. Alleen ging de kaasverkoper niet akkoord met zijn (dure) keuze: hij vond McPartlands keuze voor de Beaufort ‘te goed voor een fondue’. ‘Het zou me pijn doen te weten dat de kaas wordt gesmolten.’

De specifieke kaas had twee jaar de tijd gekregen om te rijpen, en dat is tegenwoordig uitzonderlijk, had de kaasverkoper uitgelegd. Omdat producenten weten dat een Beaufort (een bekende Alpenkaas) toch verkoopt, nemen ze de moeite niet meer om de kaas te laten rijpen omdat het een risicovol proces is. Wilde hij toch Beaufort gebruiken in zijn kaasfondue, dan kocht hij die beter in de supermarkt.

Hoewel McPartland uiteindelijk toch beloofde de vintage Beaufort niet te gebruiken voor zijn kaasfondue, zette hij het hele verhaal wel op Twitter. Waarop veel reacties volgden. Zowel van mensen die de kaasverkoper helemaal gelijk gaven, als anderen die hun verhalen deelden over de keren dat ze in Parijs als klant niet kregen waar ze om vroegen: de wijnverkoper die je geen goede fles Bordeaux wil verkopen wanneer hij hoort dat die zal dienen voor een boeuf bourguignon, of de restaurateur die weigert een steak bien cuit te serveren omdat het zonde is van het vlees.

En McPartland? Die hield woord, en zette een foto van zijn kaasfondue online. Zonder gebruik te maken van de Beaufort, zweert hij.