Catalaanse verkiezingen: separatistische verkozenen hebben mogelijk geen stemrecht
Carles Puigdemont Foto: Reuters

Volgens de Spaanse media is het niet zeker dat de acht verkozenen van de separatistische partijen in het Catalaanse parlement mogen stemmen. Dat brengt de krappe meerderheid van de separatisten in het gedrang.

De partij van Puigdemont (JuntsxCat) heeft samen met de links-republikeinse ERC en de anarchistische CUP 70 van de 135 zetels in het parlement behaald. Dat is genoeg om een regering te vormen die bij stemmingen in het Catalaanse parlement op een meerderheid van de stemmen kan rekenen.

Maar, volgens de Spaanse kranten, kunnen acht verkozenen hun stemrecht in het Catalaanse parlement misschien niet uitoefenen. Het gaat om Carles Puigdemont en de vier politici die met hem naar Brussel zijn gevlucht (2 van JuntsxCat en 2 van ERC). Tegen hen is een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd, waardoor zij niet naar Spanje kunnen gaan. Volgens de regels van het Catalaanse parlement kunnen zij bij de stemming geen tijdelijke plaatsvervangers sturen. Het enige wat zij wel kunnen, is definitieve plaatsvervangers aanduiden. Dat zou betekenen dat Carles Puigdemont en de vier afgezette ministers hun parlementair mandaat opgeven. Alleen op die manier zou een separatistische coalitie bij de stemmingen een meerderheid in het parlement kunnen hebben.

De twee ex-regeringsleden die in Spanje in voorhechtenis zitten) plus de leider van ANC zouden bij elke stemming in het parlement aan de rechter kunnen vragen om even naar het parlement te mogen gaan om te gaan stemmen.