Meer vakantiegangers door kalendereffect
Vakantiedrukte op Brussels Airport. Foto: Photo News

Dit jaar vertrekt 15 procent meer Belgen met het vliegtuig op kerstvakantie dan vorig jaar.

Touroperator Thomas Cook/Neckermann stelt een opvallende stijging vast van het aantal boekingen tijdens de kerstvakantie. Kerst en nieuwjaar in de zon vieren is duidelijk populairder dan vorig jaar. De helft van de vakantiegangers vertrekt richting Spanje. Egypte, Marokko, Kaapverdië en Tunesië zijn in opkomst.

De stijgende populariteit heeft met kalendereffecten te maken. Vorig jaar vielen zowel kerstavond als oudejaarsavond op een zaterdag. Dit jaar is dat tweemaal een zondag. Dat betekent dat de twee feestdagen, kerstmis en nieuwjaar, dit jaar op een maandag vallen. Je hoeft dit jaar dus minder verlof op te nemen voor een vakantie. Bovendien is het praktischer: dit jaar is het eenvoudiger om vóór de eigenlijke feestdagen te vertrekken.

Thomas Cook stelt vast dat zaterdag 23 december en zaterdag 30 december de populairste vertrekdagen zijn. Maar ook vandaag zal op Brussels Airport al een erg drukke dag zijn, omdat er zowel veel vakantiegangers zijn als zakelijke reizigers. Er worden vandaag 75.000 passagiers verwacht op Zaventem, onder wie de 24 miljoenste van dit jaar. Vandaag ligt het aantal passagiers 11 procent hoger dan gemiddeld. Brussels Airport vraagt reizigers vroeg naar de luchthaven te komen. De luchthaven trekt ook veel buitenlandse vertrekkers aan. Het aandeel Duitsers, Nederlanders en Fransen dat voor Brussel kiest, is verdubbeld in vergelijking met vorig jaar.