Bonte sprak met Uplace
Foto: pn
Terwijl de oppositie, met SP.A, de Vlaamse regering verwijt aan achterkamerpolitiek te doen, sprak SP.A’er Hans Bonte zelf twee keer met Uplace over een alternatief. Bonte blijft wel tegen Uplace.

Wie heeft Uplace light bedacht en waarom? Die vraag houdt de Vlaamse partijen  al enkele weken bezig. Uplace light is een nieuwe versie van het ‘belevingscentrum’ in Machelen, met zeventig procent minder kantoorruimte, tien procent minder winkelruimte en zonder hotel. Zowel Open VLD, CD&V als oppositie partijen Groen en SP.A zijn tegen de komst van Uplace. 

Terwijl de oppositie donderdag minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) verweet zich dubbel te plooien om Uplace te redden, zagen N-VA en Open VLD een andere ‘mol’ in het spel: Hans Bonte, SP.A- burgemeester van Vilvoorde. 

Uit twee documenten van de Vlaamse onderhandelaar voor het dossier Wim  Van Asschot  blijkt dat Bonte in augustus zelf gesprekken met Uplace heeft gevoerd. Met de Machelse burgemeester Jean-Pierre De Groef (SP.A), maar zonder Van Asschot. Eén verslag is inmiddels openbaar, een ander rapport niet. Uit het geheime rapport moet blijken, zo vernam De Standaard uit betrouwbare bron, dat Bonte akkoord ging met verdere gesprekken over Uplace light, als hij garanties zou krijgen over de halte van de NMBS in Machelen en een trambus van De Lijn. Uplace en De Groef waren positief over de afgeslankte versie van het winkelcomplex. 
Jo De Ro, Open VLD-schepen in Vilvoorde, stelt vast dat het voorstel voor Uplace light ingang kreeg na die gesprekken tussen Uplace, Bonte en De Groef. De Ro is ontgoocheld dat zijn coalitiepartner en burgemeester hem niet op de hoogte bracht. 

Klacht tegen Uplace

Bonte is categoriek over de twee gesprekken met Uplace: ‘Ik heb  gezegd dat het voorstel op niets trekt. De administratie heeft het plan onderzocht en het deugt niet. Mijn houding over Uplace is nooit veranderd. Ik heb gewoon het standpunt van onze stad verduidelijkt.’ 

Bonte benadrukt dat het initiatief voor de gesprekken van De Groef kwam. Die bevestigt dat. Volgens Bonte is hij verkeerd geciteerd. ‘Ik heb dat onderdeel van het rapport niet mogen lezen, maar als er staat dat ik positief was, klopt dat niet. Ik overweeg om klacht in te dienen bij Uplace omdat ze de zaken verkeerd voorstellen.’

Jo De Ro  vindt hoe dan ook dat Bonte niet met Uplace aan tafel had mogen zitten. ‘Ook niet om te zeggen dat het plan slecht is. Hij zet zélf de deur open voor vraagtekens.’

Ook Groen komt trouwens in het vizier, want de partij zit in het schepencollege van Machelen. De groene schepen Marco Vanberckmoes vindt dat zijn burgemeerster niet had mogen spreken met Uplace.