Harper's Bazaar heeft samen met Model Alliance, een non-profitorganisatie die de belangen van modellen behartigt, een video gemaakt waarin tien vrouwen getuigen over het seksueel misbruik waar ze in hun carrière mee geconfronteerd werden. 'Ik voelde zoveel schaamte dat ik het niemand durfde te vertellen.'

Model Alliance en Harper's Bazaar willen seksueel misbruik in de mode-industrie een halt toeroepen. Dat doen ze nadat castingdirecteur en klokkenluider James Scully over enkele mistoestanden getuigde.

'Soms kun je in de modewereld in een situatie terechtkomen waarbij zich in dezelfde kamer zes roofdieren bevinden en ze elkaar allemaal indekken. Jammer genoeg moet ik daarom het probleem publiek aankaarten, want dat is de enige manier om de cirkel te doorbreken', zegt hij daarover.

In zijn strijd krijgt hij het gezelschap van tien modellen die bereid werden gevonden om uit de anonimiteit te treden en zelf een boekje open te doen over het seksueel misbruik waarmee ze werden geconfronteerd. Een voor een hebben ze anekdotes te vertellen, waarvan de ene al dieper snijdt dan de andere.

Zo vertelt een vrouw dat ze gemolesteerd werd door een assistent van een fotograaf, een andere werd dan weer tegen de muur geprikt door een lingerie-ontwerper, maar kon nog net ontsnappen voor er iets erger gebeurde. Nog iemand anders werd zelfs daadwerkelijk verkracht. 'Ik voelde zoveel schaamte dat ik het mijn agentschap niet durfde te vertellen, en ook mijn vriend niet, niemand', klinkt het onder meer.