De 6 beste films van de week
Foto: rr
Amerikaanse toverstof en Iraanse smokkelwaar: ‘Wonderstruck’ en ‘A man of integrity’ verdienen uw ogen. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Star wars: The last jedi

Een van de beste in de reeks.


De nieuwe ‘Star wars’ komt met een diervriendelijke ondertoon, niet wei-nig geholpen door schattige vogelachtige beestjes die lijken op papegaaidui-kers: de Porgs. Zij zetten Chewbacca voor een dilemma: kun je een Porg aan het spit draaien en verorberen terwijl zijn schattige soortgenootjes toe-kijken?

naar de recensie >

 

2

‘The woman who left’

Slow cinema, lange uitwerking.


De Filipijnse filmmaker Lav Diaz is niet te beroerd om de kijker een tiental uur te gijzelen. ‘The woman who left’ kreeg hij echter in iets minder dan vier uur verteld en is dus de ideale instap in zijn werk. De film won de Gouden Leeuw in Venetië al twee edities geleden, maar enkele dappere cinema’s pikten de film toch op voor enkele vertoningen.

naar de recensie >

 

3

Suburbicon

Moeras in de voorstad.


George Clooney stofte een oud scenario van zijn maatjes Joel en Ethan Coen af en belde even naar Matt Damon, Julianne Moore en Oscar Isaac. ‘Een Coeneske rollercoaster van onverwachte ontwikkelingen’, schreef recensent steven De Foer.

naar de recensie >

 

4

Paddington 2

De beer doet het weer.


In Brexit-tijden exporteert het niet zo heel Verenigd Koninkrijk zijn knuffelbaarste held: niet Noel Gallagher, maar wel de minder ongelikte beer Paddington. Het verhaal neemt echter een donkere wending, want deze aaibare migrant met bruine huidskleur wordt valselijk van diefstal beticht en in de bajes gegooid. Gelukkig kan hij als geen ander broodjes smeren en stroop aan de baard. Deze film huldigt ongegeneerd ouderwetse, vergeten waarden als optimisme en naïviteit. Je wenst het alle kinderen toe.

naar de recensie >

 

5

Wonderstruck

De wonderen zijn de wereld niet uit.


Twee kinderen gaan op zoek naar ouderlijke warmte in deze betoverende film van Todd Haynes, de regisseur van ‘Far from heaven’, ‘I’m not there’ en ‘Carol’. De muziek, de decors, de beelden: wat is dit een pracht van een film voor jong en oud.

naar de recensie >

Een interview met regisseur Todd Haynes >

 

6

A man of integrity

Illegale Iraanse film.


Filmen op leven en dood: regisseur Mohammad Rasoulof weet er wat van. De Iraanse filmmaker werd veroordeeld voor antipropaganda en draait sindsdien clandestien – ook al mogen zijn films in eigen land niet worden bekeken. Recensent Ruben Aerts zag ‘een gitzwart beeld van een moreel verdorven land’ en is vol lof over ‘het indringend naturalisme van deze gedurfde film’.

naar de recensie >