Carles Puigdemont doet vanuit Brussel laatste oproep om te stemmen voor zijn partij
Foto: AFP

Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van de regionale regering, heeft dinsdagavond vanuit Brussel een laatste oproep gelanceerd om voor zijn partij te stemmen. Donderdag trekken de Catalanen naar de stembus om hun volksafgevaardigden te kiezen.

Puigdemont, journalist van beroep, kwam op 30 oktober naar België met enkele van zijn afgezette ministers. Puigdemont verblijft nog steeds in ons land. In Spanje wordt hij vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Het Spaanse parket had via een Europees arrestatiebevel om zijn overlevering gevraagd, maar trok dat op 5 december in.

Donderdag 21 december worden de kaarten opnieuw geschud en zal duidelijk worden of Puigdemont zijn hand niet overspeeld heeft. Ongeveer 5,5 miljoen Catalanen zijn stemgerechtigd. Er zijn 17 politieke formaties en voor een absolute meerderheid zijn 68 zitjes nodig.

‘De regionale verkiezingen van 21 december zijn geen kwestie van politieke kleur of personen, maar een kwestie van waardigheid’, zei Puigdemont. In Barcelona volgden honderden aanhangers zijn toespraak via een groot tv-toestel.

Carles Puigdemont doet vanuit Brussel laatste oproep om te stemmen voor zijn partij
Foto: AFP