Kinderen met  kanker betalen nog maximaal 5.000 euro
Foto: Belga
De artsen zijn bereid om de komende twee jaar de ereloonsupplementen in ziekenhuizen te bevriezen en voor jonge kanker­patiënten zelfs te verlagen.

In het nieuwe tweejarige Medicomut-akkoord tussen artsen en ziekenfondsen beloven de artsenkoepels een ‘standstill’ van de ereloonsupplementen tot eind 2019. Een bijkomende belofte is dat de ereloonsupplementen voor onder andere kankerbehandelingen bij kinderen en zeldzame aandoeningen omlaag gaan tot maximaal 5.000 euro. ‘Nu loopt dat in bepaalde ziekenhuizen soms op tot 10.000 of zelfs 20.000 euro. Dat vonden we allemaal onaanvaardbaar’, zegt Marc Moens, de voorzitter van artsensyndicaat BVAS. De ziekenhuizen moeten ook transparanter communiceren. 

Patiënt pikt het niet 
De afgelopen maanden waarschuwden de ziekenfondsen nog voor de gestage stijging van de ereloonsupplementen in de ziekenhuizen. Het bedrag dat artsen bij de keuze voor een eenpersoonskamer bovenop de gewone prijs kunnen vragen, ligt nu soms zeven keer zo hoog als in een twee- of meerpersoonskamer. 

‘De patiënt pikt dat niet meer, dat is duidelijk’, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ‘Ook de artsen lijken te beseffen dat het zo niet verder kan. Dat is positief, maar we hadden al veel verder kunnen staan als de ziekenhuizen zich meer hadden opengesteld in deze discussie. Ik hoop dat ze nu aan de slag gaan met de voorstellen uit dit akkoord.’
De artsen moeten vaak een deel van hun supplementen afdragen aan het ziekenhuis. Die rekenen daar  op, om financieel het hoofd boven water te houden.

Bevriezing
Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen, betreurt dat ze ‘niet als volwaardige partner betrokken is bij het overleg’. ‘We willen wel spreken over een bevriezing, maar dan moet de hele financiering op tafel komen’, zegt topvrouw Margot Cloet. 
In de sector wordt opgemerkt dat ook de misbruiken, zoals supplementen van 300 procent, nu worden bevroren ‘in plaats van de grootste excessen gewoon af te toppen’.