Test Aankoop mag alle Belgen verdedigen in groepsvordering tegen Volkswagen
themabeeld. Foto: AFP

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de groepsvordering van Test Aankoop tegen de Volkswagen-groep en invoerder D’Ieteren ontvankelijk verklaard. Bovendien koos de rechtbank voor een opt-out procedure, waardoor de consumentenorganisatie alle Belgische slachtoffers van de VW-sjoemelsoftware mag vertegenwoordigen.

In de VS kwam Volkswagen vorig jaar een schikking van bijna 15 miljard dollar overeen met de ongeveer 482.000 Amerikaanse eigenaars van dieselwagens met sjoemel­software. VW-topman Matthias Mueller liet daarop echter verstaan dat het bedrijf niet over voldoende geld beschikt om ook de 11 miljoen Europeanen met sjoemeldiesels te compenseren.

De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop diende daarop in juli een groepsvordering of classaction in tegen de Volkswagengroep bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Die gaf Test Aankoop nu de toestemming om de classaction door te zetten.

Test-Aankoop mag alle betrokkenen verdedigen

Naast de ontvankelijkheid moest de rechtbank ook beslissen of of een opt-in of opt-out procedure van toepassing zou zijn. De verbruikersorganisatie pleitte voor een opt-out en werd daarin gevolgd door de rechtbank.

Daardoor mag Test Aankoop alle betrokken Belgische consumenten verdedigen - 315.000 Belgische auto’s bevatten sjoemelsoftware - en niet alleen wie zich uitdrukkelijk heeft gemeld. ‘Tenzij zij ervoor kiezen om zich uit te schrijven’, verduidelijkt Ivo Mechels, ceo van Test Aankoop.

‘Dit is een belangrijke stap voorwaarts’, reageert Mechels tevreden. ‘We kunnen onze juridische strijd verderzetten om een compensatie te bekomen van de Volkswagen-groep en D’Ieteren.’