Jaaroverzicht 2017

Ongehoord XL: 'Met een bescheidener cupmaat was ik kapster geworden'

20 december 2017Rogier Verschueren

Ook in 2017 slaagden politici, sport- en andere mediafiguren er ondanks professionele begeleiding niet in op het juiste moment hun mond te houden. Gelukkig maar. Zo was er ook voor de aandachtige luisteraar nog wat aan, en konden wij een jaaroverzicht in quotes maken.

 

Over ‘The Donald’

'Trump is een idioot, maar onderschat niet hoe goed hij daarin is.'
De Canadese journaliste en activiste Naomi Klein denkt (in The Guardian) dat Amerikaans president Donald Trump altijd begrepen heeft hoe hij met wat show de aandacht kan afleiden van zijn gebrek aan inhoud.

Over loonstrookjes

'Axel doet het voor de kleintjes. Voor zijn bloedjes van kinderen voor wie straks de bedelstaf dreigt, mocht hij bij Juventus maar vier miljoen per jaar verdienen.'
Voetbalcommentator Filip Joos kan maar weinig begrip opbrengen voor de transfer van Rode Duivel Axel Witsel naar het Chinese Tianjin Quanjian. Daar zal Witsel jaarlijks ruim 18 miljoen verdienen.

'Mijn collega’s van toen rijden nu met een Porsche, ik met een klein BMW’tje.'
‘Ik ben niet ontevreden over mijn loon als parlementslid', vertelt SP.A-Kamerlid Maya Detiège (in Knack). Toch moest ze financieel stevig inboeten ten opzichte van de functie in de farmaceutische sector die ze enkele jaren geleden bekleedde.

'Onze babysit zal gedacht hebben: decadente feestjes geeft die Coppens.'
Het meisje dat oppaste bij Staf Coppens vond er overal briefjes van 50 euro. 'Nepgeld', betreurt Coppens. De bankbriefjes waren gemaakt voor de opnames voor de trailer van zijn programma 'Miljonair'.

Over (onder)broekonthullingen

'Je hoeft het niet met een hockeystick in je broek te bekijken, maar het mag best een beetje sexy zijn.'
Het volgende seizoen van het Nederlandse programma 'Bureau Sport' gaat helemaal over vrouwensport. Volgens presentator Erik Dijkstra gaat die vrouwensport 'natuurlijk ook gewoon om seks, daar hoef je niet moeilijk over te doen'. Dijkstra verwijst daarbij naar de 'enorme boost' die het vrouwenhockey kreeg toen de speelsters in 2008 in strakke rokjes gingen spelen (in AD).

'Freya Van den Bossche heeft ooit gezegd dat Bart en ik een wedstrijdje “om ter verst pissen” spelen, en daar is wel iets van aan.'
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) bekampen elkaar ook graag buiten de Antwerpse politiek. Afgelopen jaar was een besttijd op de marathon de inzet.

'Soms draagt papa de onderbroek van ons mama.'
Zita Wauters geeft (in de Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM) misschien iets te veel geheimen prijs over haar vader Koen. Waarom de zanger van Clouseau dat doet, wist ze niet meteen. 'Misschien zit dat goed?'

'Met een bescheidener cupmaat was ik kapster geworden.'
Voor ze wereldberoemd werd in de Lage Landen als de wulpse dochter van de familie Flodder, werkte Tatjana Simic als schoonmaakster en administratief bediende. 'Maar ik kreeg al snel in de gaten dat ik, met mijn figuurtje, geld kon verdienen als pin-upmeisje', vertelt ze (in Humo). Simic werd door de makers van de Flodders gespot op de cover van een tijdschrift, en de rest is televisiegeschiedenis.

Over beleg en boterhammen

'Van een gestrest varken kan ik geen goede charcuterie maken.'
Slager Hendrik Dierendonck wil dat zijn klanten minder, maar beter vlees eten. Daarvoor werkt hij samen met kwekers die 'beroepsfierheid' hebben. 'Zij willen geen ongelukkige dieren. Dat zie ik aan het vlees dat ik binnen krijg.'

'Ze wisten blijkbaar niet dat ik ook boterhammen at.'
Nozizwe Dube, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, vertelt hoe haar blanke medeleerlingen in de lagere school raar opkeken toen ze haar brooddoos opende (in De Standaard).

Over middelengebruik en -misbruik

'Toen ik puberde, was mama degene die de joints rookte.'
Actrice Marie Vinck was dan maar braaf om zich af te zetten tegen moeder Hilde Van Mieghem (in Focus Knack).

'Hoe langer ze duwen, hoe meer ze beginnen te lallen.'
Leuven is niet van plan om bierfietsen te verbieden, zoals het Amsterdamse stadsbestuur deed. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) erkent wel de verkeers- en andere overlast (op Radio 1).

'Ik zal sowieso een kater hebben en hoop dat het een goeie kater is.'
Ook Marc Coucke, ondernemer en geldschieter van voetbalclub KV Oostende, hoopte te kunnen vieren na de wedstrijd van zijn ploeg tegen Racing Genk voor het laatste Europese ticket. Oostende won en Coucke kon een 'goede' kater tegemoetzien.

Over vrouwen en trouwen

'Als je negen keer 'vrouw' schrijft en één keer 'wijf', dan ben je al direct een seksist. Dat ben ik helemaal niet, ik ben een feminist.'
Herman Brusselmans klaagt (in 'Gert Late Night') hoe er al jarenlang een verkeerd etiket op hem kleeft.

'Het huwelijk is geen testfase.'
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is geen fan van het VTM-programma 'Blind getrouwd', zo liet hij blijken in de Kamer. Geens wilde zelfs laten onderzoeken of het concept van het programma wel wettelijk is.

'Mijn generatie is in de showbizz gegaan om te vogelen. Maar als Bart de Pauw al 100 sms'en moet sturen om dan toch nog bot te vangen, dan probeer ik zelfs niet meer.'
Comedian Raf Coppens wachtte niet op de eindejaarsconferences om de draak te steken met de zaak-De Pauw (in podcast 'Mosselen om halftwee').

Over  ‘King Kev’

'Zet Kevin de Bruyne alleen op een veld en hij vindt nog de vrije man.'
Rode Duivel Kevin De Bruyne werd door zijn coach Pep Guardiola al eens 'de op één na beste speler van Europa genoemd', na Lionel Messi, maar het mooiste compliment kwam waarschijnlijk van columnist Frank Heinen (in  HP De Tijd).