Franstalige media bekronen campagne met Francken in nazikostuum
Het bekroonde campagnebeeld. Foto: BELGA

Het campagnebeeld van de jongerenafdeling van Ecolo waarbij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werd afgebeeld in nazikostuum, is in de prijzen gevallen tijdens de ‘cérémonie des Albert’. ‘L’enfer, c’est les autres’, reageerde Francken ondertussen.

De ‘cérémonie des Albert’ is een evenement van de Franstalige media RTBF, Paris-Match en La Libre Belgique. Het publiek kan er in verschillende categorieën stemmen op de politieke figuren, uitspraken en gebeurtenissen van het voorbije jaar.

De gefotoshopte prent van Francken won in de categorie ‘coup de com’, het communicatiemoment van het jaar. De Ecolo-jongeren lanceerden het pamflet nadat de staatssecretaris een samenwerking aanging met het bekritiseerde regime in Soedan voor de repatriëring van migranten uit het Brusselse Maximiliaanpark.

Het campagnebeeld kreeg veel kritiek. De N-VA-fractie verliet uit protest het halfrond in de Kamer tijdens een tussenkomst van Ecolo, en Francken zelf diende een klacht in. Ook Ecolo-fractieleider Jean-Marc Nollet nam afstand van de actie van de groene jongerenbeweging. ‘Wat ze deden was onhandig en niet nodig.’

‘Als aanmoediging kan dit tellen’, reageerde Francken ondertussen misnoegd op de bekroning voor de ‘extreemlinkse haatprent’. ‘L’enfer, c’est les autres’, verwees de staatssecretaris op Twitter ook naar de bekende uitspraak van Sartre.