‘Koesterkoffer’ is woord van het jaar
Het woord 'koesterkoffer' laat ‘fipronilei’ (9 procent) en ‘metoo-verhaal’ (8 procent) ver achter zich.

Bij de verkiezingen van het woord van het jaar is ‘koesterkoffer’ in Vlaanderen als winnaar uit de bus gekomen. Dat meldt woordenboekuitgever Van Dale dinsdagochtend. ‘Fipronilei’ en ‘metoo-verhaal’ vervolledigen de top drie.

In totaal werden dit jaar bijna 70.000 stemmen uitgebracht voor het woord van 2017. In Vlaanderen kon ‘koesterkoffer’ rekenen op meer dan de helft (55 procent) van de stemmen. Het woord laat daarmee ‘fipronilei’ (9 procent) en ‘metoo-verhaal’ (8 procent) ver achter zich.

‘Koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te steunen na het verlies van een kind’, luidt de officiële definitie van koesterkoffer. De valies werd ontwikkeld door vzw Berrefonds en twee Berrefonds-ambassadrices die ook beiden een kind verloren zijn. De koesterkoffer is een vervolg op de reeds bestaande herinneringsdoos voor baby’s en bevat onder meer silicone om een vingerafdruk te nemen van het kind, een canvas voor een hand- of voetafdruk en een buisje voor een haarlok.

App-ongeluk

Daarnaast kon ook worden gestemd in vijf categorieën. ‘Framily’ (benaming voor vrienden die je zo goed kent dat het voelt alsof ze familie zijn) is het populairste woord binnen de jongerentaal, terwijl ‘sugardaddy’ op het hoogste schavotje staat onder lifestyle. ‘Magneetvissen’, ‘sjoemelsigaret’ en ‘alternatief feit’ zijn de woorden van het jaar binnen de categorieën sport & amusement, economie en politiek.

Ook de Nederlanders kozen hun woord van het jaar. ‘App-ongeluk’ (ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het ‘appen’ was) staat er op de eerste plaats, net als bij ons gevolgd door ‘fipronilei’. ‘Regenboogtaal’ (genderneutrale taal) vervolledigt de top drie.

De voorgaande jaren werd de verkiezing voor het woord van het jaar in Vlaanderen gewonnen door ‘samsonseks’ (2016), ‘kraamkost’ (2015), ‘flitsmarathon’ (2014) en ‘selfie’ (2013).