Pentagon was vijf jaar geleden nog op zoek naar ufo’s
Foto: AFP

Het Amerikaans ministerie van Defensie heeft ook in de 21ste eeuw nog miljoenen gestoken in onderzoek naar buitenaards leven. Dat heeft The New York Times onthuld. De geldkraan werd in 2012 dichtgedraaid, maar het is niet geheel duidelijk of daarmee ook het onderzoek werd stopgezet.

The New York Times onthulde zaterdag dat er tussen 2007 en 2012 jaarlijks 22 miljoen dollar overheidsgeld werd uitgetrokken voor onderzoek naar ufo’s. Het bedrag zat verstopt in de begroting van het ministerie van Defensie.

Het Advanced Aviation Threat Identification Program kwam er op vraag van Harry Reid, jarenlang voorzitter van de Democratische fractie in de senaat. Hij staat gekend voor zijn fascinatie voor buitenaards leven, dat bevestigt ook zijn voormalig woordvoerster Kristen Orthman.

Het Pentagon bevestigt het bestaan van het ufo-programma, dat onder meer meldingen van burgers behandelde, maar ook onverklaarbare objecten die het pad van militaire piloten kruisten. De geldstroom werd stopgezet ‘omdat andere zaken met een hogere prioriteit financiering verdiende’, klinkt het bij monde van een woordvoerder.

Het is niet duidelijk of toen ook het onderzoek in de koelkast ging. De New York Times bericht dat de officier die het programma sinds 2007 leidde, Luis Elizondo, zegt dat het doorliep nadat de financiering was stopgezet. Elizondo verliet het Pentagon in oktober. ‘Het ministerie van Defensie neemt alle mogelijke dreigingen serieus en onderneemt actie wanneer geloofwaardige informatie opduikt’, luidt het bij het Pentagon.