Economische agent voor Noord-Korea opgepakt in Australië
De man werd zaterdag zonder veel problemen gearresteerd Foto: EPA-EFE

In Australië is een man gearresteerd die ervan wordt verdacht massavernietingswapens te verkopen voor Noord-Korea, om zo inkomsten te generen voor het geïsoleerde regime.

De 59-jarige man werd geboren in Zuid-Korea, maar woont al meer dan dertig jaar in Australië. Hij kwam eerder dit jaar onder de aandacht van de Australische politie die zaterdag overging tot arrestatie, in zijn woning in Sydney.

De man zou onder meer hebben geprobeerd onderdelen van raketten te verkopen op de internationale zwarte markt, zoals software die nodig is om ballistische raketten te besturen, om inkomsten te generen voor Noord-Korea. Ook bood hij bedrijven in Vietnam en Indonesië Noord-Koreaans steenkool aan.

‘Deze man was een trouwe agent van Noord-Korea, die dacht dat hij een hoger patriottisch doel diende. Dit is ongezien in Australië’, aldus politiechef Neil Gaughan op een persconferentie. ‘Door goederen en diensten te ruilen wilde de man inkomsten genereren voor het Noord-Koreaanse regime.’

Er is bewijs dat de verdachte in contact stond met hoge functionarissen in Noord-Korea, maar geen van de aangeboden raketonderdelen zou zich op Australische bodem bevinden. Mochten de transacties succesrijk geweest zijn, hadden ze Noord-Korea ‘tientallen miljoenen dollars’ kunnen opleveren, aldus nog Gaughan.

De man kijkt bij een veroordeling aan tegen een celstraf tot achttien jaar.