Ongevallen door gladde wegen: verkeerscentrum roept op rijstijl aan te passen
Foto: Yorick Jansens
Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor gladde wegen, houd voldoende afstand als je nog de baan op moet. Er gebeurden al verschillende zware ongevallen: zo reed in het Antwerpse Hulshout een truck in de gevel van een woning.

Her en der in Vlaanderen zijn de wegen zondagochtend gevaarlijk glad door rijm- en ijsplekken. Er gebeurden al verschillende ongevallen, vooral in de regio Antwerpen. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt weggebruikers via Twitter om hun rijstijl aan te passen en voldoende afstand te houden. Op de Antwerpse snelwegen geldt een tijdelijke snelheidsbeperking van 70 km/uur.

Volgens VRT-verkeersanker Hajo Beeckman gebeurden de ongevallen vooral op knooppunten van snelwegen. Bij Beveren en Antwerpen-Zuid zijn momenteel zelfs aansluitingswegen dicht, aldus Beeckman iets na 10.00 uur op Twitter.

Ook de spoeddiensten merken dat het glad is buiten: er hebben zich zondag al meerdere voetgangers en fietsers gemeld met breuken, na een val.

Vrachtwagen geslipt

In Hulshout is zondagochtend rond 06.30 uur een grote vrachtwagen in een voorgevel van een woning gereden. De truck was geslipt op het gladde wegdek en kwam met de flank in de gevel terecht. De volledige voorgevel ligt in puin en het huis moest worden gestut. De oudere bewoner lag aan de achterkant van de woning te slapen. Hij is erg geschrokken, maar bleef ongedeerd. De chauffeur van het Hulshoutse transportbedrijf Frans Hendrickx & Zonen liep evenmin verwondingen op.

Oost-Vlaanderen: frontale botsing

Het ongeval in Watervliet, een deelgemeente van Sint-Laureins dichtbij de grens met Nederland, gebeurde zaterdag rond 23.30 uur op de Ketterijstraat. Eén auto ging uit de bocht en botste frontaal met een tegenligger. In totaal kwamen acht ambulances, twee MUG’s en de brandweer van Kaprijke ter plaatse. Inmiddels zouden alle inzittenden van de voertuigen bevrijd zijn. Acht personen raakten gewond, waarvan vier nog in levensgevaar verkeren. De weg is evenwel nog volledig versperd.

Limburg: meerdere keren overkop

Eerder nog is er een BMW met twee inzittenden op de Westerring in Genk (N76) tegen een verlichtingspaal terechtgekomen met hoge snelheid. De brandweer moest de bestuurder bevrijden, die daarna naar het ziekenhuis werd overgebracht. Zijn passagier kon op eigen kracht de verhakkelde wagen verlaten.

De BMW vloog met hoge snelheid van de baan, raakte een verlichtingspaal, die volledig uit de grond gerukt werd, en ging nog een paar keer overkop vooraleer hij in de gracht terechtkwam. De bestuurder zat een tijdlang met zijn voeten gekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. De passagier was niet gekwetst.

Ook in Halle gebeurde zaterdagavond een ongeval, omstreeks 23.15 uur op de Nijvelsesteenweg. De personenwagen ging richting stadscentrum maar de bestuurder miste de bocht naar de Leopoldstraat. De wagen rukte daarbij een betonblok uit de grond en sleurde een elektriciteitskast mee. Uiteindelijk gleed de wagen in op de flank van het kapsalon op de hoek. De bestuurder werd lichtgewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Een deel van het interieur van het kapsalon werd vernield door de klap, maar het gebouw liep geen structurele schade op.

De exacte oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht, maar vermoedelijk heeft het gladde wegdek een rol gespeeld.