Een hevige bosbrand blijft voor gevaar zorgen in de Amerikaanse staat Californië. Nu worden ook de gebieden rond Santa Barbara geëvacueerd. De brand eiste bovendien een eerste dode.

De nationale meteorologische dienst waarschuwt de county’s van Santa Barbara, Ventura en Los Angeles zondag voor ‘extreem’ brandgevaar. Verschillende gemeentes transformeerden in spooksteden na verplichte evacuaties. In sommige gebieden regende het as.

De zogenaamde bosbrand ‘Thomas’, die uitbrak op 4 december, is nu al de op drie na grootste bosbrand in Californië sinds 1932. Hij wordt geholpen door de felle wind en droge ondergrond. Al meer dan 1.000 gebouwen zijn beschadigd, duizenden anderen worden bedreigd.

Meer dan 8.000 brandweermannen zijn ingezet. ‘Het is een beest, maar we zullen het doden’, zei Martin Johnson, brandweerchef van Santa Barbara. Donderdag viel ook een tweede dode: een 32-jarige brandweerman die stierf aan de gevolgen van zijn brandwonden en rookinhalatie. Eerder stierf ook al een 70-jarige vrouwen toen ze met de wagen wilde vluchten voor de vlammenzee.

Vorige week werd al de noodtoestand uitgeroepen. De totale kostprijs van de ramp is al opgelopen tot meer dan honderd miljoen dollar. De enorme bosbranden zijn ook vanuit de ruimte te zien.