May: ‘Niets kan de regering doen ontsporen’
Foto: belga
Niets kan de Britse regering doen ontsporen. Dat heeft de Britse premier, Theresa May, zondag gezegd in The Sunday Telegraph. Uit een nieuwe rondvraag blijkt dat nu meer dan de helft van de Britten verkiest om in de Europese Unie te blijven

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben vrijdag het licht op groen gezet voor de volgende fase in de Brexit-onderhandelingen. Ze zien 'voldoende vooruitgang' in de gesprekken over de boedelscheiding met Groot-Brittannië om het licht op groen te zetten voor de gesprekken over een overgangsperiode na de Brexit van maart 2019 en de toekomstige relaties.

'Wij hebben aangetoond dat de sceptici ongelijk hebben', schrijft May in een open brief in The Sunday Telegraph. 'Niets kan ons doen stoppen om onze missie te doen slagen, de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.'

Binnen de Britse regering beginnen de gesprekken over de overgangsperiode volgens May 'onmiddellijk'. Maandag vinden al onderhandelingen plaats met de bevoegde ministers. Later wordt de hele regering betrokken. De onderhandelingen met Brussel gaan in januari opnieuw van start.

'Ik weet het niet'

Net nu blijkt dat de Brexit in Groot-Brittannië almaar meer steun verliest. Uit een studie van onderzoeksagentschap BMG Research, zaterdagavond gepubliceerd door de Britse krant The Independent, blijkt dat 51 procent van de bevraagden tegen de Brexit is, en amper 41 procent voor.

Volgens de krant is de 10 procentpunt het grootste verschil tussen voor- en tegenstanders sinds het referendum in juni 2016. De vraag of Groot-Brittannië in de EU moet blijven of niet, wordt door 7 procent beantwoord met ‘Ik weet het niet’. Eén procent antwoordde helemaal niet.

Verantwoordelijk voor het uitdijende verschil tussen voor- en tegenstandes zijn vooral die Britten die niet deelnamen aan het referendum van juni 2016, zegt het hoofd van BMG Research, Michael Turner, in de krant.

De niet-stemmers van destijds zouden nu in een overweldigende meerderheid (4:1) voor een verlengd verblijf in de EU stemmen. Voor- en tegenstemmers in juni 2016 bleven overwegend (ongeveer 90 procent) bij hun mening.