Frankrijk heeft een miljonairsregering, blijkt uit vermogensaangifte
Premier Edouard Philippe (tweede van links aan de tafel) met zijn regering bij president Macron (tweede van rechts). Foto: AP

In Frankrijk wordt er met grote ogen gekeken naar de inkomsten van sommige ministers. Uit het rapport van het transparantie-agentschap blijkt dat de regering van premier Edouard Philippe heel wat miljonairs telt.

Het Franse transparantie-agentschap, voluit de Haute autorité pour la transparence de la vie publique (HATVP), publiceerde vrijdag al de vermogensaangiftes van de Franse regeringsleden. Dat is ondertussen al de normale gang van zaken geworden in Frankrijk. Toch is het altijd een delicaat moment voor de regering. Zeker omdat de oppositie president Emmanuel Macron vaak afschildert als ‘de president van de rijken’.

Dertig van de tweeëndertig ministers hebben hun vermogen aangegeven - staatssecretarissen Olivier Dussopt en Delphine Gény-Stephann hebben nog wat uitstel gekregen.

En wat blijkt: Macrons titel kan je letterlijk nemen, want verschillende ministers zijn miljonair. Het gaat onder anderen om minister van Werk Muriel Pénicaud, minister van Ecologie Nicolas Hulot en minister van Cultuur Françoise Nyssen.

Danone-winst

Frankrijk heeft een miljonairsregering, blijkt uit vermogensaangifte
Muriel Pénicaud. Foto: AFP

Ecologieminister Hulot beschikt volgens de documenten, die online gezet zijn, over 7,2 mi

ljoen euro. Zijn collega Pénicaud heeft een vermogen van meer dan 7,5 miljoen euro. Afgelopen zomer lag ze al onder vuur omdat ze in 2013, toen ze als HR-manager werkte bij Danone, een forse winst boekte op haar aandelenopties nadat ze een herstructurering had doorgevoerd. De krant Libération sprak over 1,13 miljoen euro winst.

In juli maakte de HATVP al bekend dat ze bij Danone 4,74 miljoen euro netto had gekregen voor de periode 2012-2014.

Daarnaast bezit ze ook nog een huis in het departement Hauts-de-Seine met een geschatte waarde van 1,3 miljoen euro, en een huis van 340.000 euro in de Somme. Verder zijn er nog levensverzekeringen, beleggingen, spaarproducten en lopende rekeningen, goed voor zowat 5,9 miljoen.

Ecologie vs. negen voertuigen

In Nicolas Hulots aangifte staat een huis van meer dan 300 vierkante meter op Corsica, geschat op meer dan een miljoen euro, maar ook vastgoed aan de Côte d’Armor en in de Savoie waarvan hij mede-eigenaar is. Totale waarde: zo’n 1,9 miljoen euro.

Frankrijk heeft een miljonairsregering, blijkt uit vermogensaangifte
Nicolas Hulot. Foto: rts

Daarbij komt ook nog zijn bedrijf Eole, met een geschatte waarde van 3,1 miljoen euro, en allerlei beleggingen die oplopen tot 1,17 miljoen euro.

En nog een opmerkelijk detail voor een minister van ecologie: hij bezit negen gemotoriseerde voertuigen. Het gaat om zes auto’s (onder andere een 2CV, een Land Rover en een BMW), een boot, een motor en een elektrische scooter.

Minister van Cultuur Françoise Nyssen, die voordien de uitgeverij Actes Sud leidde, heeft voor meer dan 600.000 euro aan vastgoed aangegeven, naast de 4 miljoen die de uitgeverij waard is.

Mindere verdieners

De rest van de regering is iets minder welvarend.

Zo gaf premier Edouard Philippe zelf zijn Parijse flat, waarvan hij mede-eigenaar is, aan (op 1,25 miljoen euro geschat) en een appartement in het departement Seine Maritime (voor 20 procent mede-eigenaar, geschat op 400.000 euro). Hij bezit ook voor 56.000 euro aan beleggingen, levensverzekeringen, etc. en bracht een woonlening van 336.000 euro in.

Minister van Economie Bruno Le Maire bezit delen van een bedrijf, goed voor 1,5 miljoen, en zowat 168.000 euro aan beleggingen.