Van der Poel wint intense tweestrijd met sterk teruggekeerde Van Aert in Scheldecross
Foto: Photo News

Mathieu van der Poel heeft de Scheldecross gewonnen na een intense tweestrijd met Wout van Aert. De Belgische wereldkampioen kwam sterk terug van stage en maakte het de Nederlander tot de laatste meters lastig. Van der Poel wint (alweer) en komt steviger aan de leiding in de strijd om de DVV-trofee, maar de spanning in het veldrijden lijkt weer terug.

We waren amper vertrokken in de Scheldecross of Mathieu van der Poel was al ten val gekomen. De Nederlander was als eerste de bocht ingedraaid, maar ging buiten het oog van de camera’s meteen tegen de vlakte. Het zorgde voor een atypisch wedstrijdscenario, met Kevin Pauwels als tempomaker vooraan, Van der Poel net buiten de top tien en Wout van Aert tussenin. De Belgische wereldkampioen keerde terug naar het veldrijden na twee weekends zonder wedstrijden en zat meteen goed in vorm.

Het duurde niet lang voor de ware krachtverhoudingen kwamen bovendrijven. Van Aert nam het commando over, Van der Poel ging op de achtergrond volle gas rijden en had zijn achterstand in geen tijd goedgemaakt. Toen ook Van Aert even onzacht in aanraking kwam met de omheining, kon Van der Poel alleen wegrijden en tien seconden pakken.

Sterke Van Aert zorgt voor intense tweestrijd

Waar de strijd in het verleden op zo’n moment over leek, ploeterde de sterke Van Aert nu terug. Beetje bij beetje knabbelde hij aan zijn achterstand. Toen Europees kampioen Van der Poel een lekke band kreeg, profiteerde Van Aert om de kloof te dichten. Zij aan zij gingen de twee rivalen de laatste ronde in. Een heel eind terug kwam Laurens Sweeck door een eerder ongelukkige botsing alleen op de derde plek terecht.

Alle ogen waren echter gericht op de twee vooraan. De nek-aan-nekrace leek te zullen afstevenen op een sprint, tot Van der Poel gokte en verrassend vroeg versnelde. Daarmee pakte hij een paar meter en gooide hij Van Aert overboord op de smalle laatste stroken. De Belg strandde op luttele seconden van Van der Poel, maar afgaande op de prestaties op het strand van Sint-Anneke lijkt de spanning in het veldrijden weer helemaal terug.

Top tien:

1. Mathieu van der Poel

2. Wout van Aert

3. Laurens Sweeck

4. Lars van der Haar

5. Kevin Pauwels

6. Toon Aerts

7. Corné van Kessel

8. Tim Merlier

9. Jens Adams

10. Daan Soete