Sanne Cant wint Scheldecross bij de vrouwen, Vos is achtste bij rentree
Foto: Photo News

Sanne Cant heeft de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee in Antwerpen gewonnen. De wereldkampioene reed in de slotfase weg bij de Amerikaanse Katherine Compton. De Britse Helen Wyman vervolledigde het podium. Marianne Vos werd in haar eerste cross van het nieuwe seizoen achtste.

De organisatie kon uitpakken met een stevig deelnemersveld op Linkeroever, enkel Pauline Ferrand-Prévot was niet van de partij, ook Laura Verdonschot was er niet bij wegens een darmschimmel waardoor ze nog even wat rust moet nemen. De dames maakten er een mooi spektakel van in het Antwerpse zand. Vos startte op de eerste rij en wist zich in de eerste ronde goed te handhaven vooraan, samen met Nikki Brammeier, Katherina Nash, Katie Compton en Sanne Cant.

Bij de eerste passage aan de finish reed dit kwintet samen, de Britse Helen Wyman volgde op slechts enkele seconden. Vos moest haar snelle start bekopen en viel terug naar zesde, zevende positie. Vooraan zou zich geleidelijk aan een kwartet afscheiden van de rest: Cant, Wyman, Compton en Nash.

Het was Compton die een paar keer versnelde, maar Cant bleef op het wiel, wel moest Nash samen met Wyman af en toe een gaatje laten. Brammeier volgde in vijfde positie. Compton maakte een kleine tuimelperte, maar zonder erg en ze wist zich vooraan te handhaven.

Dat was niet het geval toen Nash in het lint reed. De Tsjechische schakelde zichzelf uit voor het podium, het trio was gaan vliegen. Wyman moest uiteindelijk ook het duo Compton/Cant laten rijden en het duurde tot de laatste honderden meters vooraleer Cant afstand nam van de Amerikaanse. Op een slijkstrook trok ze stevig door en bleef ze Compton aan de finish nipt voor, goed voor negende overwinning van het seizoen, de 99e in haar carrière.