Concertgebouw Brugge koopt unieke rechtsnarige vleugelpiano

Het Brugse Concertgebouw heeft als eerste concertzaal ter wereld een nieuwe rechtsnarige concertvleugel gekocht. Die komt uit het atelier van de Vlaamse pianobouwer Chris Maene.

Twee jaar geleden bouwde Chris Maene een unieke moderne concertpiano naar het model van Franz Liszts exemplaar. De internationale pianowereld onthaalde de piano als een revelatie. De gecommercialiseerde versie is klaar en het Brugse Concertgebouw heeft de eerste gekocht.

Lees ook: ‘Overal hoor je hetzelfde, of iets wat daar op lijkt’

Tot het einde van de 19de eeuw werden vooral rechtsnarige piano’s gebouwd, maar toen pianobouwer Steinway & Sons de snaren in verschillende lagen begon te kruisen, verdween die eerste soort omdat meer en meer pianobouwers het succes begonnen te imiteren. Maene pikte echter aan met die verloren eeuwenoude traditie.

Toppianist Daniël Barenboim voelde in 2015 al de vleugel aan de tand, niet toevallig in het Concertgebouw. Maar het cultuurhuis wil nu ook alle andere pianisten de kans geven om die piano te ontdekken en kocht daarom een rechtsnarige piano aan, samen met zes Vlaamse ondernemers.

‘Het publiek zal kunnen genieten van de diverse klankregisters en transparante totaalklank van dit instrument, ze worden zo aangezet om nog scherper te luisteren. Artiesten krijgen dan weer nieuwe mogelijkheden aangeboden om hun horizon te verruimen. Intense ervaringen en artistiek avontuur zijn kernwaarden van het Concertgebouw’, aldus Jeroen Vanacker, artistiek directeur van het Concertgebouw.

Op 23 juni 2018 wordt een inauguratieconcert geprogrammeerd. De West-Vlaamse pianist Julien Libeer zal dan de piano voor het eerst bespelen en stukken brengen van Mozart en Ravel.