Nederland schrapt offshoresteun
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

Nederland is op zoek naar een investeerder die een windenergiepark op zee wil bouwen zonder subsidies.

Alleen wie bereid is het windparkproject Hollandse Kust-Zuid te bouwen zonder een euro subsidies, mag zich kandidaat stellen. Het is een opvallende voorwaarde in de aanbesteding van een nieuw windenergiepark op zee. Dat heeft de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad vernomen.

Nederland stapt daarmee in de voetsporen van Duitsland, waar eerder dit jaar al een subsidievrij windpark aanbesteed werd. Er heeft zich alvast een kandidaat gemeld.

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall maakte vrijdag bekend in te schrijven op de aanbesteding. Het bestempelt het project als een mijlpaal voor de transitie naar groene energie. Het maakt zich sterk dat het het windpark rendabel kan maken zonder subsidies.

De laatste aanbesteding voor offshorewind in Nederland dateert van 2016. Toen werden de derde en vierde fase van het windenergiepark Borssele vergund tegen zo’n 55 euro per megawattuur. Het ging om een gegarandeerde prijs. Waarbij de investeerder de verkoop van de elektriciteit van het windpark op de groothandelsmarkt kan aanvullen met een subsidie om uit de kosten te raken.

In België kunnen de drie nieuwe windmolenparken op zee die de komende jaren gebouwd worden, rekenen op een gegarandeerde prijs van 79 euro per megawattuur.

In Nederland blijft er wel twijfel of de aanbesteding van het subsidievrije windpark op zee een succes wordt.

De omstandigheden in Duitsland zijn immers anders dan in Nederland, met bijvoorbeeld hogere windsnelheden. De vraag is ook of de huidige gunstige marktomstandigheden, met erg lage rentes, ook nog zullen bestaan binnen enkele jaren, als met de bouw moet worden gestart. Omdat de boete voor het niet bouwen relatief laag is, waarschuwde de sector eerder al voor het risico dat subsidievrije windparken uiteindelijk niet worden gebouwd.