Sofie Peeters krijgt prijs voor haar werk
Foto: Photo News
Documentairemaakster Sofie Peeters is voor haar werk onderscheiden door het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen.

Peeters, die nu deel uitmaakt van de videoredactie van De Standaard, werd bekend in 2012 met Femme de la rue, haar afstudeerwerk aan het RITCS. Daarin is te zien hoe ze als jonge vrouw in de hoofdstad voortdurend werd lastiggevallen, nagefloten, ongevraagd gecomplimenteerd en achtervolgd. De reportage leidde tot een breed debat over seksisme en inspireerde minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) tot de seksismewet.

De prijs bekroont naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan van het Instituut vijftien mensen die dagelijks opkomen voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Volgens de jury is seksueel grensoverschrijdend gedrag nu wel bespreekbaar geworden, maar was het vijf jaar geleden nog een groot taboe en heeft Femme de la rue bij velen de ogen geopend.
 

M/V-sessies
Sinds die reportage schreef Peeters nog geregeld opiniestukken en maakte ze verschillende reportages over gender en onderwerpen die vrouwen beroeren. Deze herfst was in de Canvas-reeks 4 X 7 nog een documentaire van haar hand te zien over de tijdsdruk en de kille omgeving waarin vrouwen vaak moeten bevallen. ‘Nadat ik Femme de la rue had gemaakt, had ik niet het gevoel dat gender nu hét thema zou zijn waarop ik me zou smijten. Maar op de een of andere manier keert het altijd terug in mijn werk. Misschien ben ik toch besmet geraakt door girlpower toen ik als kind fan was van de Spice Girls.’

Sofie Peeters maakt op dit moment voor De Standaard de ­M/V­sessies, een reeks dubbelgesprekken met bijzondere mannen en vrouwen naar aanleiding van #MeToo. De reeks verschijnt vanaf volgende zaterdag in de krant en op standaard.be/mv.