zaterdag 16 december 2017 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Een beetje filantropie voelt niet onaangenaam tussen kreeft en champagne. rr

Het Dilemma

Geef ik geld tijdens de Warmste Week?

Vanaf maandag staat Vlaanderen weer in het teken van de Warmste Week. Maar is dat de beste manier om de minder­bedeelde te helpen?

Van onze redacteur 

Brussel Annelies Van Herck had dit jaar de primeur. Ze was de eerste die met het ‘Warmste Week’-speldje op het scherm verscheen. Je kon er moeilijk naast kijken, dinsdag. Vooral omdat het gele vlammetje goed afstak tegen haar zwarte vest. Sindsdien is geen enkele nieuwslezer of -lezeres nog zonder speldje op het scherm verschenen.

Het speldje draagt een duidelijke boodschap uit. Zoals de N-VA’ers met een geel lintje uiting geven aan hun solidariteit met de Catalaanse zaak, zo tonen de VRT’ers dat ze solidair zijn met een van de vele goede doelen die tijdens de Warmste Week geld inzamelen. Op die manier wordt de televisiekijker al ruim voor de officiële start van de Warmste Week voorbereid op de golf van solidariteit die Vlaanderen vanaf maandag zal overspoelen. En die onvermijdelijk de vraag oproept: meedoen of niet?

De Warmste Week is voor veel goede doelen een welkome opportuniteit om inkomsten te verzamelen. Media-aandacht doet mensen guller geven, zeker tijdens de kerstperiode waarin we geacht worden vaker aan de minder fortuinlijke medemens te denken. De markt voor goede doelen krijgt op die manier een stevige boost. De Warmste Week maakt bij de Vlamingen een enorme creativiteit los in het bedenken van fundraising-acties, en geeft bovendien de kerstperiode een filantropische dimensie die niet onaangenaam aanvoelt, zo tussen de kreeft en de champagne. De kerst-emoties van de gulle Vlaming worden gekoppeld aan de noden van de behoeftige medeburger. Kan het mooier?

Voorbij de kerstromantiek

Als je goede doelen beoordeelt op aantal gezonde levensjaren per 1.000 euro, komen vrijwel alle westerse organisaties daar slecht uit

Will MacAskill zal op die vraag ongetwijfeld bevestigend antwoorden. Deze Schotse filosoof is de grondlegger van de effective altruism-beweging. Als je iets geeft, zie er dan ook op toe dat je gift echt een verschil maakt, is zijn motto. De aanhangers van deze beweging vinden dat filantropie rationeel benaderd moet worden, niet emotioneel.

Integendeel zelfs, emotie kan volgens hen averechts werken. Wie zijn geefgedrag laat bepalen door de kerstromantiek, en solidair is als een mediaspektakel daartoe oproept, loopt de kudde achterna. Goede doelen die weinig warme gevoelens losmaken, dreigen er dan bekaaid vanaf te komen. ‘Geef waar je geld het meeste helpt, en niet aan wat het meeste aandacht krijgt’, zei MacAskill twee jaar geleden in deze krant (DS 14 november 2015).

De effectieve altruïsten adviseren om na te gaan hoe doelmatig een gift is. Ook hier viert ratio hoogtij: de goede doelen worden beoordeeld op de hoeveelheid gezonde levensjaren die met 1.000 dollar te koop zijn. De consequentie daarvan is dat vrijwel alle goede doelen in de westerse wereld geschrapt kunnen worden. Want wij hebben het al oneindig veel beter dan mensen in de ontwikkelingslanden. Maar het is misschien wel aangenamer om geld te doneren aan een herkenbaar goed doel in de onmiddellijke nabijheid van de gever, dan aan een anonieme dokter die Afrikaanse levens redt.

In het journaal van donderdag was de Warmste Week het twaalfde item, vóór de komst van Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen. Goedele Wachters bracht een reportage over een mediageniek goed doel: diabetes­honden. Wachters veinsde flauw te vallen door een lage bloedsuikerspiegel, waarna de hond met zijn snuit op een alarmknop duwde. De diabeteshonden – kostprijs: 20.000 euro – zijn erop getraind om de bloedsuikerspiegel van hun baasje te ruiken. Een ‘beestig goed voorbeeld van de Warmste Week’, grapte de nieuwslezeres. Schattige honden, herkenbare patiënten, steun van een sympathiek schermgezicht. De vereniging achter de diabeteshonden zal de komende dagen waarschijnlijk heel wat geld inzamelen.

Voorkomen of helpen?

MacAskill wist waarschijnlijk niet van het bestaan van diabeteshonden toen hij zijn boek Doing good better schreef. Hij had het daarin wel over blindengeleidehonden. Geld daarvoor inzamelen is een typisch voorbeeld van hoe het volgens de efficiënte altruïsten niet moet. In plaats van het geld te besteden aan een manier om blinden te helpen, kun je het ook inzetten om blindheid te voorkomen. Met 20.000 dollar kan je in een ontwikkelingsland 200 mensen van trachoma genezen, en zo voorkomen dat ze blind worden.

De meest kosteneffectieve methode om een mensenleven te redden, blijkt muskietennetten uitdelen om malaria te voorkomen. Opmerkelijk genoeg waren precies muskietennetten het goede doel dat in 2009 geselecteerd werd door Music for Life, de verzoekplatenactie van Studio Brussel waaruit de Warmste Week is voortgekomen. Destijds konden gevers nog niet zelf kiezen naar welk goed doel hun geld zou gaan. Met de 3.649.595 euro die toen werd ingezameld, konden 729.919 muskietennetten worden gekocht via het Rode Kruis. Volgens onderzoek wordt één malariadode vermeden per 560 muskietennetten. Music for Life was dus goed voor ruim 1.300 geredde levens. Will MacAskill zou waarschijnlijk gul gegeven hebben.

Conclusie: De Warmste Week is een prima manier om geld in te zamelen voor goede doelen. Wie eraan meedoet, laat zien dat hij solidair is met minder bedeelden. Zo geef je concrete invulling aan een van de kerngedachten achter het kerstfeest. Maar het kan geen kwaad om jezelf daarbij af te vragen welke redenen er zijn om voor een bepaald doel te kiezen, wat je precies hoopt te bereiken met de gift, en wie de grootste behoefte heeft aan solidariteit.

Binnenland
 1. 43 procent van door overheid gehuurde gebouwen staan halfleeg
 2. Verboden: leeuwenvlag uitdelen op 11 juli
 3. Kansspelcommissie neemt videogames in het vizier
 4. Vlaanderen snoeit tegen transmigranten
 5. Opnieuw bijna-botsing met twee vliegtuigen: autoriteiten openen onderzoek
 6. Febiac pleit voor ‘slimme’ kilometerheffing, voor vrachtwagens én auto’s
 7. Elfjarig meisje overleden na ongeval met tractor
 8. E17 richting Frankrijk grotendeels versperd na ongeval met vrachtwagens
 9. Losgekoppelde trein botst tegen andere trein
 10. Na Vlaanderen en België, moet nu Brussel voor de bijl
 11. Francken streng voor ‘crapuleus gedrag’ Anderlechtse jongeren
 12. Fietsers winnen race naar stadscentrum tijdens ochtendspits
 13. Video Beelden opgedoken van vluchtende auto die overkop gaat in Hasselt
 14. Vier militairen gewond na ongeval met raket in Bertrix
 15. Man in verdenking gesteld voor poging doodslag op agenten in Anderlechtse probleemwijk
 16. Termont: ‘Jongeren volgieten met bier om veel te verdienen: daar blijf ik me tegen verzetten’
 17. Man veroordeeld voor seks met herdershond
 18. Francken: ‘Brussel volgende kaap om te nemen’
 19. Kilometerheffing vrachtwagens: 686 miljoen euro op een jaar tijd
 20. Lachaert: ‘Voorstel scholingsbeding ook goed voor werknemers’
Sport
 1. REACTIES. Liverpool blijft achter met dubbel gevoel, Nainggolan gelooft nog in finale: “Tegen Barça lukte het ook”
 2. Giants boeken vlotte zege in Leuven
 3. Zinédine Zidane gaat voor derde Champions League op een rij: “Maar we zijn geen favoriet tegen Bayern”
 4. Knotsgekke avond: Liverpool wint dankzij weergaloze Salah, AS Roma nog niet uitgeteld na dolle slotfase
 5. Thibaut Courtois en zijn vader dienen een klacht in tegen Marc Wilmots na “gratuite” beschuldigingen
 6. Video Goffin door het oog van de naald tegen nummer 129 in Barcelona: bekijk hier zijn straffe comeback!
 7. Na domme val nog voor start van proloog in Romandië moet Trek-Segafredo selectie voor Giro herzien
 8. Pittige boetes voor Cercle Brugge en Beerschot Wilrijk na incidentrijke finale in 1B
 9. Voorwaardelijke schorsing voor trainer Marc Brys van Beerschot Wilrijk
 10. Luca Brecel meteen out op WK snooker na enkele pijnlijke missers waar hij zelf van stond te kijken
 11. AG2R La Mondiale gaat voor Venturini en trekt zonder Belgen naar Giro
 12. Michael Matthews verrast in spannende proloog in Ronde van Romandië en is de eerste leider
 13. Cristian Benavente blijft Sporting Charleroi trouw
 14. Udinese ontslaat coach Oddo en duidt meteen opvolger aan
 15. Ook Michel Verschueren trapt nog eens na naar Van Holsbeeck: “Hij heeft mij 14 jaar gemeden”
 16. Voetbal Vlaanderen en Expoline starten scheidsrechtersschool
 17. Belgische ijshockeyploeg krijgt pak voor de broek van Australië in tweede WK-westrijd
 18. Video Wielerwereld, familie en vrienden nemen afscheid van Michael Goolaerts
 19. Video Amerikaanse golfer scoort een BIRDie, maar is er helemaal niet blij mee
 20. Topreekshoofd Bemelmans schuift uit tegen landgenoot in Francavilla