‘Dit gaat de verkeerde kant uit’
Foto: VUM

‘Door over te schakelen naar een nieuwe blauwe zak vanaf 1 januari 2019 komen we terecht in het Nederlands systeem, dat niet werkt’, zegt Rob Buurman van het Recyclingnetwerk. Dat netwerk is actief in de Benelux. Buurman heeft het al een tijdje aan de stok met het recyclagebedrijf Fost Plus.

Fost Plus maakte vrijdag bekend dat het vanaf januari 2019 start met een eenvoudiger en uitgebreider inzamelsysteem met nog maar één blauwe zak, waarin diverse soorten plastic mogen gestopt worden. Deze evolutie zal volgens Fost Plus mogelijk maken om 8 kilogram extra per jaar per inwoner in te zamelen. België zal zo volgens Fost Plus een recyclagepercentage van 64 procent bereiken, ver boven de Europese aanbevelingen (22,5 procent vandaag en 45-55 procent verwacht vanaf 2025).

Rob Buurman is het daar niet mee eens. ‘Er wordt weinig milieuwinst gemaakt door het nieuwe beleid van Fost Plus. Het is niet omdat je een groter aantal verpakkingen ophaalt, dat je winst maakt. Het gaat erom wat je met dat materiaal kan doen. De kwaliteit van het ingezamelde, heterogene materiaal gaat achteruit. Zelfs bedrijven als Coca Cola en Spa geven toe dat ze onvoldoende gerecycleerd materiaal vinden om hun verpakkingen te maken. Resultaat is dat we dan weer meer olie gebruiken om nieuwe plastic verpakkingen te maken. Dat gaat dus de verkeerde kant uit. We willen met z’n allen net minder olie verbruiken.’

Statiegeld

Rob Buurman pleit ook voor het invoeren van statiegeld. Daarvan zei Stephan Wilders, voorzitter van Fost Plus, dat het recyclagebedrijf er niet van wil horen. ‘We hebben een goed performant inzamelsysteem met onze blauwe plastic zakken in België, en we willen de consument niet confronteren met nog een ander systeem’, aldus Windels.

‘Jammer’, zegt Rob Buurman, die ook een Statiegeldalliantie heeft opgericht met meer dan 50 milieuorganisaties, bedrijven en gemeenten die er deel van uitmaken. ‘En het klopt ook niet dat de verbruikers geen statiegeld willen. Test-Aankoop is er voorstander van, en die vertegenwoordigen toch de verbruikers?