MoMuse toont u het rijke verleden van Molenbeek
In Molenbeek gaat dit weekend het gemeentelijke museum MoMuse open. Een permanente tentoonstelling toont in meer dan duizend voorwerpen de boeiende geschiedenis van de Brusselse gemeente.

Het heeft zeven jaar geduurd, maar dit weekend opent het gemeentelijke museum MoMuse dan toch de deuren. In een vleugel van het gebouw van de Academie in de Mommaertsstraat worden op een oppervlakte van vierhonderd vierkante meter meer dan duizend objecten getoond rond zes thema’s: aarde en water, mensen, wonen, werken, onderwijzen en leren en samenleven. ‘Geen zaken met grote esthetische waarde, maar eerder banale voorwerpen die toch belangrijk zijn om onze gemeente te begrijpen’, zegt conservator Sven Steffens.

Zo komt het industriële verleden van de gemeente uitgebreid aan bod. ‘Molenbeek werd op een bepaald moment “Klein Manchester” genoemd. Na het industriële tijdperk verhuisden veel inwoners van de volksbuurten in het historische centrum naar de nieuwe wijken in Molenbeek’, vertelt Steffens.

‘Dat was ook de glorietijd van Daring Molenbeek, de legendarische voetbalclub’, zegt burgemeester Françoise Schepmans (MR). ‘We willen aantonen dat de wortels van Molenbeek identiek zijn aan die van andere gemeentes’, vult schepen van Toerisme Ann Gilles-Goris (CDH-CD&V) aan. ‘Vooral Vlamingen zijn de laatste jaren geïnteresseerd in onze gemeente. Zij willen zien wat hier leeft en zijn daarbij best kritisch. Dan is het ook belangrijk om hen de geschiedenis van onze gemeente te laten zien aan de hand van deze tentoonstelling.’

De permanente tentoonstelling, waaraan al sinds 2004 gewerkt wordt, omvat talrijke schenkingen van particulieren en verschillende aankopen. Het museum heeft 1,6 miljoen euro gekost en zal vier dagen per week geopend zijn.