EK ZWEMMEN. Timmers uitgeschakeld ondanks knap persoonlijk record, Lecluyse in finale 100m schoolslag
Foto: Photo News

Ondanks een persoonlijk record (21.30), slechts vier honderdsten boven het Belgische record van François Heersbrandt, heeft Pieter Timmers zich vrijdag niet voor de finale van de 50 meter vrije slag kunnen plaatsen op de Europese kampioenschappen kortebaan in Kopenhagen.

De 29-jarige Limburger tikte in zijn halve finale als vijfde aan, met de tiende tijd van alle deelnemers. Voor een plaats in de finale had Timmers in 21.23 moeten finishen. De finale staat om 18u57 geprogrammeerd.

Voor Pieter Timmers was dat persoonlijk record het bewijs dat zijn nieuw trainingsprogramma rendeert: “Ik had geenszins van een PR durven dromen, nadat ik voor dit EK drie weken ziek ben geweest. Maar de 20.8 tijdens de estafette van de 4x50 vrije slag gaven al wel direct vertrouwen. Daarna ben ik iedere wedstrijd beter geworden. Het bewijst dat mijn nieuwe manier van trainen een goede aanpak is. En dat is toch altijd afwachten. Zeker in mijn geval want ik heb in mijn hele carrière niet zo dikwijls van trainingsprogramma moeten veranderen en dat maakt de vraagtekens alleen maar groter. De bevestiging moet er uiteindelijk ic competitie komen en dat is bij deze gebeurd. Ik ben dus helemaal klaar voor de 100 meter van zaterdag.”

“Ik heb weinig moeite gehad om Pieter te overtuigen om van trainingsmethode te veranderen”, sloot coach Ronald Gaastra aan. “Tenslotte heeft Pieter wel vertrouwen in mij. Maar ook ik moet afwachten of een nieuwe aanpak tot betere resultaten leidt. Na dit EK moeten we alles goed analyseren en de juiste conclusies trekken. Dat is de enige manier om steeds progressie te kunnen maken. Pas na die grondige analyse kunnen we beslissen of we ermee doorgaan.”

Fanny Lecluyse plaatst zich voor finale 100 meter schoolslag

Fanny Lecluyse plaatste zich vrijdag voor de finale van de 100 meter schoolslag. De 25-jarige West-Vlaamse tikte in haar halve finale als tweede aan in 1:05.31, 62 honderdsten boven haar Belgisch record. De tijd van Lecluyse is de vijfde van de finalisten. In haar reeks moest ze de Deense Rikke Möller Pedersen (1:05.22) voor laten gaan en in de tweede halve finale waren de Finse Jenna Laukanen (1:04.89), de Litouwse Ruta Meilutyte (1:04.95) en de Spaanse Jessica Vall Montero (1:05.04) sneller.

De finale wordt zaterdag om 17u16 gezwommen. Woensdag werd Lecluyse zevende in de finale van de 50 meter schoolslag. Op dat nummer haalde in 2015 op het vorige EK zilver. Ze werd toen Europees kampioene op de 200 meter en vierde op de 100 meter.

EK ZWEMMEN. Timmers uitgeschakeld ondanks knap persoonlijk record, Lecluyse in finale 100m schoolslag
Foto: BELGA

De Waalse bondscoach Ronald Claes was zeker tevreden over de finaleplaats van Fanny Lecluyse, maar hij adviseert toch om het tactisch anders aan te pakken in die finale.

“Fanny heeft op zich een goede halve finale gezwommen, met een met een degelijke tijd tot gevolg, maar ik denk dat een andere tactiek nog tot een beter resultaat kan leiden”, verklaarde Limburger Ronald Claes. “Nu zwom ze de eerste 50 meter in 30 seconden en de tweede in 35. Ik ben ervan overtuigd dat ze met een iets tragere start nog een versnelling in zich heeft die tot een betere eindtijd kan leiden. Zij kan in ieder geval met veel vertrouwen het weekend in gaan. Voor mij is ze klaar voor het podium.”

Valentine Dumont grijpt naast finale ondanks record

Valentine Dumont (17) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 200 meter vlinderslag. In de tweede van drie reeksen tikte Dumont aan als zesde in 2:09.84. Ondanks een ruim persoonlijk record, haar vorige besttijd bedroeg 2:12.23, noteerde ze pas de veertiende tijd op 27 zwemsters. Alleen de beste acht stootten door naar de medaillestrijd. De Duitse Franziska Hentke was met 2:05.66 de snelste.

“In feite had ik op een nog snellere tijd gerekend op deze 200 meter vlinderslag. Het is een chrono om tevreden over te zijn maar ik weet dat ik nog sneller kan”, reageerde de 17-jarige zwemster. “Ik zat wel onmiddellijk goed in de wedstrijd. Dit geeft uiteraard vertrouwen voor de 200m crawl van zaterdag. Daarin wil ik zeker mijn Belgisch record scherper stellen. Ik voel me wel in mijn sas op internationale kampioenschappen.” Het Belgische record op de 200 meter vlinder staat sinds 2008 op naam van Griet Buelens met 2:09.16.

EK ZWEMMEN. Timmers uitgeschakeld ondanks knap persoonlijk record, Lecluyse in finale 100m schoolslag
Foto: NDM

Ook voor Valentine Dumont acht Ronald Claes een medaille mogelijk: “Na een tegenvallende 800 meter, overmand door de indrukwekkende omstandigheden van een EK-debuut, heeft Valentine zich met een persoonlijk record op de 200 meter vlinderslag perfect herpakt. Dat ze zelf niet tevreden was met haar PR siert haar. Als topsporter mag je nooit tevreden zijn. Zij is heel ambitieus, atletisch en op training heel gemotiveerd. Zij heeft dus alles in zich om er te geraken. En dat kon zondag op de 200 meter vrije al een eerste keer gebeuren. Als ze haar Belgisch record verbetert, pakt ze een medaille.”

Basten Caerts geeft forfait voor 100 meter schoolslag

Basten Caerts is dan weer niet gestart in de reeksen van de 100 meter schoolslag. De 20-jarige Limburger was door ziekte verzwakt afgereisd naar de Deense hoofdstad. Eerder deze week raakte hij niet door de reeksen van de 50 en 200 meter schoolslag. Op de 100 meter school was hij vrijdagochtend ingeschreven voor de zesde en laatste reeks, maar Caerts besliste niet te starten. Begin augustus scherpte hij op de wereldbekermanche in Moskou zijn Belgische record op de afstand nog aan tot 57.71. De Nederlander Arno Kamminga zwom met 56.63 de snelste tijd in de reeksen.

EK ZWEMMEN. Timmers uitgeschakeld ondanks knap persoonlijk record, Lecluyse in finale 100m schoolslag
Foto: Photo News

Nederlandse estafettezwemsters pakken goud in wereldrecord

De Nederlandse estafettezwemsters veroverden goud op de 4x50 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en Valerie van Roon deden dat in een nieuw wereldrecord: 1:33.91. De mondiale toptijd was met 1:34.24 sinds december 2014 (Doha) al in Nederlandse handen. Zweden eindigde op gepaste afstand als tweede, het brons ging naar Denemarken.

EK ZWEMMEN. Timmers uitgeschakeld ondanks knap persoonlijk record, Lecluyse in finale 100m schoolslag
Foto: Photo News